SLOVENSKA ‘ČELIČNA DAMA’ STIŽE U POSJET MILANOVIĆU! Kažnjavala je Jankovića i Janšu, branila Melaniju Trump, a najvažnija joj je tema današnjeg susreta s hrvatski predsjednikom jedan ključan proces

Foto: Guliver/Zeljko Stevanic/Xinhua

Slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar danas stiže u Zagreb u prvi inozemni posjet otkako je u prosincu postala šefica susjedne države. Dolazak Pirc Musar u Hrvatsku nastavak je odlične suradnje između dviju susjednih i prijateljskih država, kažu na Pantovčaku.

Domaćin, hrvatski predsjednik Zoran Milanović i njegova slovenska kolegica trebali bi razgovarati o bilateralnim odnosima dviju država, gospodarskoj suradnji Hrvatske i Slovenije te o situaciji u jugoistočnoj Europi.

Očekuje se da će važna tema biti Proces Brdo-Brijuni, budući da su predsjednici Hrvatske i Slovenije supredsjedatelji te inicijative kojoj je cilj unapređenje suradnje zemalja u jugoistočnoj Europi i ubrzavanje europskih integracija, navodi se u priopćenju.

Pirc Musar naslijedila je Boruta Pahora, predsjednika Slovenije u dva uzastopna mandata. Pahoru je posjet Zagrebu krajem studenoga bilo posljednje predsjedničko inozemno putovanje. Nataša Pirc Musar je već nakon pobjede na predsjedničkim izborima najavila da za prvo putovanje planira turneju po zemljama zapadnog Balkana, ali kako joj je želja prvo posjetiti Njemačku.

“Naravno, ne zaboravljam Hrvatsku, ali ona je malo previše involvirana u ono što se događa u BiH, gdje će se strasti morati malo smiriti. Ali najviše me brine odnos Srbije i Kosova, tako da će ova turneja vrlo vjerojatno biti moje prvo putovanje,” najavila je u studenom prošle godine Pirc Musar.



Tada je rekla i da namjerava nastaviti proces Brdo-Brijuni, te da želi da to ne bude samo sastanak jednom godišnje, već da se sudionici sastaju i nekoliko puta te da se preuzmu i neke obveze kako bi Zapadni Balkan što prije postao dio ujedinjene Europe.

Žibotopis nove slovenske predsjednice vrlo je zanimljiv i nikako se ne može reći da je Pirc Musar medijska nepoznanica jer je, s obzirom na dosadašnju karijeru, domaća, ali i svjetska javnost itekako imala prilike čuti za nju. Početkom devedesetih je ova rođena Ljubljančanka završila studij prava, a jednom prilikom je rekla da je to izabrala umjesto medicine jer ne podnosi krv.

Pravosudni ispit položila je 1997., a kasnije se zaposlila na Televiziji Slovenije, gdje je šest godina radila kao novinarka i voditeljica središnje informativne emisije. Potom je pet godina bila voditeljica središnje informativne emisije 24UR na komercijalnoj televiziji POP TV. U svijet biznisa odlazi 2001., na poziciju voditeljice odjela korporativnih komunikacija u Aktiva Group, najvećoj slovenskoj financijskoj tvrtki koja je bavila privatizacijama.

Foto: Guliver Image /Luka Dakskobler

No, priznala je da ni poslovni svijet nije bio za nju pa se pridružuje slovenskom Vrhovnom sudu na mjestu ravnateljice Centra za obrazovanje i informiranje, gdje je bila na mjestu povjerenice za pristup informacijama od javnog značaja te je nadzirala rad Vlade, parlamenta i drugih tijela slovenske javne vlasti.

Odvjetnica Dalija Orešković bila je istaknuto lice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je neke stajalo i političke karijere, a sada političku karijeru gradi u Saboru. Pirc Musar je kažnjavala političke kapitalce, među kojima i gradonačelnika Ljubljane, Zorana Jankoviča, koji se u političke svrhe fotografirao s djecom, za što roditelji nisu dali odobrenje.

Kaznu je dobio i Janez Janša i to od 5000 eura zbog objavljivanja sudskih dokumenata i podataka. Odvjetnički ured osniva u listopadu 2014., koji je bio na glasu kao “jedan od najskupljih u Sloveniji”, a među prvim klijentima odvjetnice Pirc Musar bila je supruga sada bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i najpoznatija Slovenka na svijetu – Melania Trump.

Odvjetnički ured Pirc Musar&Lamut branio je tadašnju prvu damu SAD-a i njezinog oca Viktora Knavsa u postupcima zaštite njihovih prava na privatnost, a zastupala ju je i u postupku protiv slovenskog magazina Suzy, koji je napisao kako je Melania na početku svoje karijere radila za agenciju koja je nudila modele kao “call girls”, što je shvaćeno kao insinuacija da se i sama Melania bavila escort biznisom.

No, tu je još jedan slučaj, a radilo se o Američkom institutu iz Zagreba koji je sezonu učenja engleskog jezika reklamirao plakatom na kojem je fotografija Melanije Trump s porukom “Zamislite koliko daleko možete dospjeti uz malo engleskog”, a Pirc Musar je rekla kako odmah nazvala Zagreb i dala rok od 24 sata za uklanjanje svih plakata s Melanijom te tražila javnu ispriku, što je učinjeno.

U braku sa suprugom Alešom ima sina Maksa, studenta strojarstva koji prema pisanju slovenskih medija sanja o poslu u Rimac grupi, jer su automobili njegova najveća strast, a studentski džeparac zarađuje konobareći u očevom luksuznom restoranu Ruska dača, koji se nalazi u mjestašcu Zgornje Gameljne u blizini Ljubljane.

Među pristašama slovenske predsjednice iz javnog života Slovenije, najviše se ističu dvojica bivših slovenskih predsjednika te glumica Milena Zupančič i nekadašnji košarkaš s iskustvom iz NBA Boštjan Nachbar.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI