SLOVENSKA VLADA POSUĐUJE HRVATSKOJ 40.950 DOZA PFIZERA! Zbog pojačanog interesa necijepljenih osoba

Tragom vijesti o tome da je proteklih tjedana došlo do povećane potražnje za cjepivom Comirnaty proizvođača Pfizer/BioNtech, a nove pošiljke tog cjepiva još nisu došle, u ponedjeljak je slovenska Vlada na dopisnoj sjednici odlučila posuditi Republici Hrvatskoj 40.950 tog cjepiva protiv Covida-19.

Naime, Hrvatska je od Slovenije, kako se navodi u priopćenju slovenske Vlade, tražila posudbu 40 tisuća doza Pfizera.

Među razlozima navode da je to cjepivo u Hrvatskoj, uz Vaxzevria (Astra Zeneca), najčešće korišteno cjepivo protiv COVID-19 kojim je provedeno cijepljenje tijekom cijele 2021. godine. To se cjepivo ujedno koristi i za dovršetak cijepljenja kod osoba koje su započele cijepljenje Vaxzevria (Astra Zeneca) cjepivom te kao booster doza kod osoba cijepljenih i cjepivom Comirnaty i cjepivom Vaxzevria, objavio je N1.

Pojačan je interes necijepljenih osoba, koje među ostalim, najčešće potražuju cjepivo Pfizera za provedbu cijepljenja.

“Obzirom se ovaj i sljedeći tjedan očekuje malo kašnjenje isporuke Pfizerova cjepiva od svega nekoliko dana te da će već u prvom tjednu prosinca ponovno početi dolaziti velike količine tog cjepiva protiv COVID-19, cjepiva će biti više nego dovoljno za sve, a cijepljenje se može odvijati bez zastoja. Valja napomenuti da su Pfizerovo i Modernino cjepivo oboje po vrsti mRNA cjepiva te da su podjednako učinkovita u pružanju zaštite od teških oblika bolesti COVID-19 i smrtnih ishoda te bolesti kod osoba koje su razvile zadovoljavajući imunološki odgovor nakon cijepljenja. Svih cjepiva ima dovoljno za nastavak provedbe cijepljenja protiv COVID-19”, ističu u HZJZ-u.



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI