SLOVENSKI PREMIJER SLAVODOBITNO NAJAVIO: ‘Do ljeta ćemo pobijedi epidemiju i vratiti staro normalno’

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Slovenski premijer Janez Janša najavio je u utorak da će u njegovoj zemlji epidemija covida-19 biti obuzdana za nekoliko tjedana i da smatra kako je na bolest imuno već oko 40 posto stanovništva.

Oglasio se na Twitteru

“Praktično je već 800.000 ljudi zaštićeno ili cijepljenjem ili tako što su preboljeli infekciju, što nam daje optimizam da ćemo do ljeta pobijediti epidemiju i opet početi živjeti normalno”, napisao je Janez Janša u poruci na Twitteru, dodavši kako je uvjet za to da se svi i dalje pridržavaju protuepidemijskih mjera.

Prema zadnjim službenim podacima, 32,3 posto populacije dobilo je prvu dozu cjepiva protiv koronavirusnog oboljenja, a 17 posto među njima i drugu dozu, a imuniziranima se smatraju i oni koji su infekciju preboljeli u zadnjih šest mjeseci.
Slovenija se trenutno nalazi u tzv. “žutoj” fazi epidemije, dok se službeno procjenjuje da bi krajem ovog ili početkom slijedećeg mjeseca mogla ući u “zelenu” fazu s manje od 300 novih slučajeva dnevno, kad bi došlo do novih popuštanja mjera.

Vlada je u utorak objavila da je u zadnja 24 sata zabilježeno 497 novozaraženih, uz 11,7 postotni udio pozitivnih testova, a broj hospitaliziranih po prvi put nakon više mjeseci pao je na manje od 400. U bolnicama su trenutno 383 covid pacijenta, od čega 113 na intenzivnim odjelima, pa neke bolnice ponovo počinju ukidati covid odjele i pojačavati zastale zdravstvene programe.

U zadnja 24 sata umrlo je još šest pacijenata, a iz bolnica su otpuštene 52 osobe na kućnu njegu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI