SLUČAJ KOJI JE AMERIKU DIGAO NA NOGE DOBIO EPILOG: 22 godine zatvora za policajca koji je ubio Georgea Floyda!

Slučaj koji je Ameriku i ne samo nju digao na noge dobio je svoj sudski epilog.

Video bijelog policajca Chauvina koji kleči na vratu 46-godišnjeg crnca Georgea Floyda više od devet minuta izazvao je bijes širom svijeta te je pokrenut najveći prosvjedni pokret u SAD-u u posljednjim desetljećima. To je dovelo do velikih nereda diljem SAD-a i cijeloga svijeta.

Dereku Chauvinu izrečena je kazna za lanjsko ubojstvo Georgea Floyda na ulicama Minneapolisa. Bivši policajac dobio je presudom 22 i pol godine zatvora.

Tužitelji su tražili 30-godišnju zatvorsku kaznu, što je duplo veća kazna od one koju predviđaju smjernice za počinitelje prvog kaznenog djela.

Porota je  inače Chauvina proglasila krivim još prije dva mjeseca, točnije 20. travnja.



Obrana tražila uvjetnu i novo suđenje

Obrana Chauvina je tražila uvjetnu kaznu i novo suđenje. Chauvinov odvjetnik argumentirao je da njegovom klijentu nije omogućeno pravedno suđenje zbog grešaka tužitelja i porote.

Tužitelji države Minnesote napisali su da je Chauvinov zločin šokirao savjest zemlje.

Sudac Cahill je prošloga mjeseca ustanovio da su tužitelji pokazali da postoje četiri dodatna faktora koja omogućavaju veću zatvorsku kaznu za Floyda. Sudac smatra da je Chauvin iskoristio svoju poziciju povjerenja i autoriteta, da se odnosio prema Floydu okrutno, te da je ubio Floyda pred djecom.

Eric Nelsen, Chauvinov odvjetnik, zatražio je uvjetnu kaznu, argumentirajući da se ubojstvo Floyda može opisati kao pogreška učinjena u dobroj vjeri.

Chauvin je sudjelovao u uhićenju Floyda zbog sumnje da je Floyd koristio lažnu novčanicu od 20 dolara.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI