SLUŽBENA DIPLOMATSKA BILJEŠKA OTKRIVA: Evo s kim se Predsjednica sastala u Americi

Autoportal.hr

Predsjednica je zabrinuta zbog oštre retorike Srbije i etiketiranja Hrvatske “kako bi se izazvala nesigurnost kod srpske manjine, ali i ocrnilo Hrvatsku u međunarodnoj zajednici

“Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se za radnog posjeta Sjedinjenim Državama sastala s nizom sugovornika koji će imati značaj u daljnjem umrežavanju između najviših predstavnika RH i ključnih članova buduće administracije SAD-a” , navodi se u diplomatskoj bilješci koja je iz veleposlanstva Hrvatske u Washingtonu 17. siječnja poslana u Ministarstvo vanjskih poslova, ali i u Ured premijera, MORH, Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost te kabinet ravnatelja SOA-e. Bilješku, koju posjedujemo, sastavio je Nikica Kopačević iz veleposlanstva Hrvatske u SAD-u, a odobrio veleposlanik Josip Paro, iz bilješke doznaje Večernji list.

Predsjednica se prema bilješci  sastala s republikanskim senatorom iz Wisconsina Ronom Johnsonom te njegovim stranačkim kolegom s Floride Marcom Rubiom,

Predsjednica se nadalje sastala s republikanskim kongresnikom Louom Barlettom, koji je među prvima podržao kandidaturu izabranog predsjednika Trumpa, bivšim senatorom i komentatorom na CNN-u Rickom Santorumom, dekanom The Fletcher School jedne od najprestižnijih škola diplomacije i međunarodnih odnosa u svijetu, te s jednim od kandidata za državnog tajnika admiralom Jamesom Stavridisom, nekadašnjim vrhovnim zapovjednikom savezničkih snaga u Europi.

Za sastanak s izvršnim potpredsjednikom Atlantskog vijeća SAD-a Damonom Wilsonom hrvatska je javnost znala iz njegove objave na društvenim mrežama, no bilješka otkriva da se predsjednice sastala i s višim suradnikom u Centru za transatlantske odnose Sveučilišta John Hopkins Edwardom Josephom.

Kolinda Grabar-Kitarović sastala se i sa Zalmayom Khalilzadom, američkim veleposlanikom i čestim komentatorom u medijima koji je blizak budućem predsjedniku.



Od ključnih poruka Kolinde Grabar Kitarović je istaknula one koje se tiču istočne Europe, odnosno stanje u BiH i nefunkcioniranje Daytona te oštra retorika Srbije i etiketiranje Hrvatske “kako bi se izazvala nesigurnost kod srpske manjine, ali i ocrnilo Hrvatsku u međunarodnoj zajednici”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI