SMATRAJU DA SE TAMO SLAVI FAŠISTIČKI REŽIM: Austrijska vlada trajno zabranjuje skup u Bleiburgu?

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Austrijski dnevni list “Die Presse” u utorak je pod naslovom “Kraj susretu Hrvata u Bleiburgu” izvijestio kako će se u srijedu na dnevnom redu zasjedanja austrijske vlade biti i izvješće posebnog Povjerenstva stručnjaka raznih profila, koje će odlučiti o sudbini bleiburške komemoracije.

Navode kako je Povjerenstvo došlo do zajedničkog zaključka da je “slavljenje fašističkog režima u suprotnosti s Državnim ugovorom (opp. iz 1955. godine) i treba ga otkazati” te ističe kako je jedino što se dopušta “čisto misno slavlje”.

Obrazlažu odluku stručnog Povjerenstva: “Taj je skup bio godinama sporan: Na komemoraciji za od partizana ubijenu rodbinu hrvatskog Ustaškog režima na Lojbaškom polju kraj Bleiburga, uvijek iznova su sudjelovale ekstremno desno usmjerene osobe i grupacije. Taj skup službeno nije nikada otkazan, i zbog toga što ima djelomično i vjerski karakter. Prošle su godine četiri parlamentarne stranke ÖVP, SPÖ, Zeleni i Neos tražili da Povjerenstvo stručnjaka podnese izvješće i pravno ocijeni održavanje tog skupa.”


Zaključuju kako komemoracija na Bleiburgu “nije održana protekle dvije godine zbog pandemije koronavirusa i da će tako “ostati i u budućnosti, kako pokazuje rezultat izvješća, koje će Povjerenstvo u srijedu predstaviti Ministarskom vijeću”. Isti izvor ističe kako se komemoracija “mora otkazati” jer je to odluka stručnog Povjerenstva, javlja Večernji list.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI