SMIJALI SMO SE ČESIMA, A SAD SMO MI POSTALI ‘PAŠTETARI’: Ako i odu na ljetovanje Hrvati prije toga na rasprodaji kupuju hranu

Grgo Jelavic/PIXSELL

Istraživanje Europske konfederacije sindikata (CES) pokazalo je da čak 84,7 posto građana Hrvatske sebi ne može priuštiti ni tjedan dana ljetovanja.

Riječ je o radnicima čiji su prihodi ispod praga siromaštva, to jest manji od 60 posto medijalne plaće.

Zanimljivo kako najlošije prolaze u Grčkoj, zatim Rumunjskoj, a Hrvatska je na neslavnom trećem mjestu.


Sreća u nesreći je što je Hrvatska u svojoj prošlosti imala 45 godina komunizma, a kako u komunizmu novac nije vrijedio puno, a uložiti se nije moglo u ništa, Hrvati su za vrijeme booma jeftinih kredita 60-ih i 70-ih radili vikendice.

Prema posljednjem popisu stanovništva 2011. godine, u Hrvatskoj je evidentirano ukupno 249.243 stanova i kuća za odmor. Najviše vikendica, apartmana te stanova za odmor nalazi se na Jadranu gdje ih je izbrojeno 164.496. Prednjači Zadarska s 39.939 takvih objekata, a najmanje ih ima ili ih je prijavljeno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tek 7027.Pa ako se pitate kako svi ti naši građani koji idu na ljetovanje uspiju to sebi priuštiti, rješenje je jednostavno, idu u svoju vikendicu ili kod prijatelja ili kod rođaka.

Marko iz Zagreba kaže da na odmor ide kod punice u Šibenik dva tjedna:

“Imamo troje djece i želim da malo uživaju u moru i suncu. Imamo sreće što mi je žena iz Dalmacije pa nas put na moru dođe za cijenu autoceste i goriva, a hranu bismo ovako i onako kupili i doma. Mnogi moji prijatelji nisu te sreće i ljeto provode kuhajući se na užarenom asfaltu. Nažalost, male su plaće, pa si ne možemo priuštiti više od sladoleda za djecu. Možda odemo jedan dan na pizzu na ručak”, kazao je.

Nataša će s mužem i kćeri biti na Pagu gdje joj prijateljica ima vikendicu:

“Kako mi samo muž raditi, a imamo malu kćer, ne bi bilo ništa od ljetovanja za nas da mi prijateljica nije ljubazno ponudila smještaj. Ovako ćemo mi njoj zalijevati vrt dok smo tamo i dok ona ne može, a mi uživati malo na moru.”

Antonija Slavković iz Zagreba kazala je za RTL da ove godine nije bila na moru, ali da misli otići na jedan dan.

Na ljetovanju nije bio ni Mirza Radač.

“Pa kako ću biti kad je kava 35 kuna”, kazao je te dodao da mu je smještaj preskup.

“Pogotovo Istra dole Rijeka, Pula, Opatija, Medulin. Katastrofa cijene”, kazao je.

“Ako gledamo da su i plaće i mirovine još vrlo često opterećene i nekim ratama kredita koje statistika službena ne obuhvaća, onda zapravo imamo jednu dosta lažnu sliku tako da možemo govoriti da se izrazito teško živi”, kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

“Nama građani govore da već puno ranije se krenu pripremati za ljetovanje, oni koji čega si priuštiti pa onda na raznim akcijama kreću od konzervi, tjestenine, nečega čime napune paket tregere u automobilima i onda idu gotovo potpuno opskrbljeni na takvo ljetovanje da si mogu priuštiti i kupanje na moru, ali to znači, ne restorani, ne pizzerije, ne kafići nego doista sve u kućnoj radinosti, a i to s velikom dozom odricanja”, tvrdi Sever.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI