SMRDI, SMRDI, UŽASNO SMRDI! Zagreb među 10 najzagađenijih gradova na svijetu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ako ste danas teško disali kada ste šetali zagrebačkim ulicama, ne brinite, nije u pitanju nikakva bolest već je kvaliteta zraka u našem glavnom gradu drastično pala.

Naime, hrvatska metropola našla se u utorak među 10 najzagađenijih na svijetu, a kvaliteta zraka smatra se nezdravom za osjetljive skupine ljudi, podaci su švicarskog portala IQAir koji svakodnevno objavljuje podatke vezane za kvalitetu zraka diljem svijeta.

Mjerne jedinice IQAira pokazuju da je u Zagrebu povišena koncentracija čestica PM 2.5. Ta je koncentracija čak 4,4 puta veća od one koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.


Inače, PM 2.5 su čestice koje čini kombinacija krutih i tekućih stvari koje lebde u zraku, mikroskopski su sitne i nemoguće ih je vidjeti golim okom. Nastaju zbog loženja na kruta goriva i ispušnih plinova.

Promatrajuću tu ljestvicu, Zagreb se nalazi na osmom mjestu, Sarajevo na devetom, dok je Beograd na desetom mjestu. Najgore stanje je u Limi u Peruu, Bishekeku u Kirgistanu te u Wuhanu u Kini. Očekuje se kako bi u danima koje slijede kvaliteta zraka u Zagrebu trebala biti znatno bolja.Osim u Zagrebu, od hrvatskih gradova najlošija kvaliteta zraka u utorak je zabilježena u Koprivnici i u Slavonskom Brodu.

Želite li pratiti stanje kvalitete zraka u hrvatskim gradovima to možete na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI