SMRT 66-ero MALE DJECE UZROKOVAO SIRUP PROTIV KAŠLJA: SZO upozorava da je indijski lijek koji suzbija prehladu prodavan i na drugim kontinentima

Foto: Guliver Image

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO, engl. WHO) u srijedu je objavila kako bi smrt više desetaka gambijske djece od akutnih ozljeda bubrega mogla biti povezana kontaminiranim sirupima protiv kašlja i prehlade koje je razvio indijski proizvođač lijekova.

SZO je u srijedu izdao upozorenje o medicinskim proizvodima tražeći od regulatora da uklone proizvode tvrtke Maiden Pharma s tržišta. Laboratorijska analiza potvrdila je kako sirupi sadrže “neprihvatljive” količine dietilen glikola i etilen glikola, koji mogu biti toksični i dovesti do akutnog oštećenja bubrega, priopćio je WHO.

Upozorenje se odnosi na četiri proizvoda – Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Sirup, Makoff Baby Cough Sirup i Magrip N Cold Syrup. Iako su proizvodi do sada identificirani samo samo u Gambiji, SZO u svom upozorenju napominje kako su možda distribuirani i drugdje kroz neformalna tržišta.

Glavni direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je to objavio nakon testiranja nekoliko medicinskih sirupa za koje se sumnjalo da su uzrokovali smrt 66 djece u maloj zapadnoafričkoj zemlji Gambiji.

Medicinski službenici u Gambiji digli su uzbunu još u srpnju, nakon što su deseci djece počeli obolijevati te razvijati probleme s bubrezima. Liječnici su bili zbunjeni dok nisu shvatili kako se na desetke pacijenata mlađih od pet godina razboljelo tri do pet dana nakon što su uzeli lokalno prodavani paracetamol sirup.



Gambijska je Agencija za kontrolu lijekova u utorak poslala pismo zdravstvenim radnicima u kojem traži da prestanu prodavati sve proizvode navedene na popisu SZO-a.

Direktor zdravstvenih službi Gambije Mustapha Bittaye rekao je da su slični problemi otkriveni u drugim sirupima, ali da ministarstvo čeka potvrdu rezultata.

Rekao je da se broj smrtnih slučajeva smanjio posljednjih tjedana te da je zabranjena prodaja proizvoda Maiden Pharmaceuticalsa, istaknuvši da su se još donedavno neki od sirupa prodavali u privatnim klinikama i bolnicama.

Tedros je rekao da UN-ova agencija provodi istragu s indijskim regulatorima i tvrtkom koja je proizvela sirupe Maiden Pharmaceuticals. Navedena kompanija proizvodi lijekove u svojim pogonima u Indiji, koje zatim prodaje na domaćem tržištu te ih izvozi u zemlje  Afrike, Azije i Latinske Amerike.

Maiden Pharmaceuticals nije izdala priopćenje za taj slučaj, dok su pozivi i poruke glavnom indijskom regulatoru za lijekove ostali bez odgovora, a ni Indijsko ministarstvo zdravstva nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI