SMRT KOJA JE MNOGIMA I DALJE SUMNJIVA! ‘Matas je bio dobro raspoložen, krenuo je u lov…’ A zatim je uslijedio šok!

Foto: Pixsell

U petak je bio na razgovoru u USKOK-u, a dva dana poslije pronađen je mrtav u okolici Knina. Bila bi ovo tek jedna u nizu vijesti koje pune stupce crne kronike da s prostrijelnom ranom na glavi nije pronađen bivši šef zadarskog centra SOA-e Toni Matas, obavještajac koji je prije desetak mjeseci zaposlen kao direktor korporativne sigurnosti Hrvatske pošte.

Pored Matasova mrtvog tijela njegovi su donedavni kolege pronašli malokalibarski pištolj, a oni koji ga poznaju s nevjericom gledaju i slušaju medijske napise o njegovu samoubojstvu te se pitaju je li ipak moguće da je nekomu stao na žulj pa ga se riješio na najprljaviji mogući način, režirajući njegovu smrt kao samoubojstvo. Odgovore na sva pitanja javnosti bi trebala ponuditi istraga, premda se već sada govori o oproštajnom pismu koje je Matas ostavio za sobom.

Misterij smrti Tonija Matasa

U tom pismu Matas traži da ga se pokopa u Kninu, a u posljednjoj poruci spominje i pritisak kojemu je bio izložen u aferi čija je glavna protagonistica bila njegova prijateljica Josipa Rimac, žena s kojom je godinama imao toliko prisne odnose da mu se obraćala s “brate”. Upravo je Matas u javnosti označen kao osoba koja je obavila famozni protuprislušni pregled Josipina automobila, nakon čega je uslijedilo pucanje istrage koja je protiv nje mjesecima vođena u aferi Vjetroelektrane.

Nekoliko dana nakon toga Rimac je završila u Remetincu, iz kojega je nedavno puštena, a u javnosti se bivša kninska gradonačelnica mjesecima nije pojavila, iako upućeni svjedoče da posve nesmetano i bez puno stresa živi u svom Kninu, u obiteljskoj kući iz koje se s vremena na vrijeme zaputi do Zagreba. Kada boravi u Zagrebu, gdje se javlja institucijama koje vode istrage protiv nje, Rimac boravi u stanu svoje kćeri koja u metropoli studira.

USKOK-ovi su istražitelji u petak Matasa pozvali na razgovor kako bi istražili detalje o curenju informacija u aferi Vjetroelektrane, drugoj najvećoj investiciji u Hrvatskoj iza Pelješkoga mosta, a što se ondje još događalo i kakvom je pritisku bio izložen, moglo bi, s obzirom na okolnosti njegove smrti, ostati na razini vječnih tajni. Zato nije tajna da su se istražitelji u slučaju Rimac, osim za aferu Vjetroelektrane, interesirali i za poljoprivredna zemljišta te poticaje koji su bili problematični, a koji su se uz Rimac vezali i za suradnice HDZ-ove aktualne ministrice Marije Vučković.



Veze i s Josipom Rimac

U lokalnim medijima tvrdi se kako je Matas, uz poslovne, u zadnje vrijeme imao i niz obiteljskih problema koji su eskalirali baš u vrijeme afere Rimac koja ga je navodno u jednom razgovoru optužila za izdaju. U jednom dijelu medija pisalo se kako je poduzetnik Josip Pleslić istražiteljima priznao kako je bivšu kninsku gradonačelnicu na nezakonita postupanja poticao upravo Matas te da je on Rimac spojio s kontroverznim Antom Sladićem, poduzetnikom zbog kojeg se trebao mijenjati sadržaj Vladine uredbe vezane za poljoprivredna zemljišta, a u sklopu čega Rimac na snimkama koje su procurile u javnost spominje i Plenkovićevu najbližu suradnicu Tenu Mišetić.

U kontekstu afera s kojima je povezivana Rimac spominjala se kompletna HDZ-ova vrhuška, govorilo se kako će ona za sobom povući ministra Ćorića, a spominjao se i krak koji vodi sve do premijera Plenkovića pa se sumnjalo da se u tom kraku i krije razlog zbog kojega je naglo prekinuta istraga, a za što je zasluge imao upravo Matas koji je obavio pregled automobila u kojem je Rimac i dogovarala značajan dio svojih sumnjivih poslova dok je bila državna tajnica u prošloj Plenkovićevoj vladi.

Matas je posljednji put viđen dan prije nego što si je navodno oduzeo život. Prijatelji koji su ga vidjeli kako odlazi prema lokalnom lovištu kažu da je bio dobro raspoložen te da ništa nije dalo naslutiti da će si uskoro oduzeti život jer je imao dugoročne planove, ali i planove za taj vikend s obzirom na to da je ranije postavio kamere za divljač na tom lokalnom lovištu. Lokalno je Matas bio doista dobro poznat jer je u Lici, između Udbine i Gračaca, imao ranč, a u obavještajnu zajednicu uveo ga je kontroverzni Smiljan Reljić, bivši ravnatelj SZUP-a, koji također ima ranč kod Drniša.

Premda nije bio školovan za to, vrlo se brzo pokazao kao spretan operativac koji je zanat brusio i kao vojni obavještajac. Kada je imenovan načelnikom zadarske SOA-e, u istom gradu kupuje stan kreditom Hypo banke. Nikada se javno nije previše problematiziralo to što je Matas u trenutku imenovanja u Zadru bio načelnik sa srednjom stručnom spremom, a on je taj problem vješto riješio diplomom kriminalistike na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu, koje se domogao nekoliko godina nakon što je preuzeo zadarsku SOA-u.

Bliski prijatelj Karamarka

Na zidu svojeg zadarskog ureda Matas je imao sliku Tomislava Karamarka, kojega je smatrao tako bliskim prijateljem da ga je zvao “ćaća”. Karamarko uistinu i jest uvelike zaslužan za njegov napredak u obavještajnim krugovima koji nije uspjelo zaustaviti ni sudjelovanje u prometnoj nesreći koja je završila smrtnim ishodom. U to je doba Matas bio samo zaposlenik tajne službe, a nemili događaj odvio se u Kaštelima, gdje je smrtno stradao pješak na kojega je Matas naletio upravljajući vlastitim vozilom, međutim, u sudskim postupcima oslobođen je krivnje pa je ta priča brzo pala u zaborav.

Zanimljivo, dok je Matas u SOA-i bio dio Karamarkove mreže, sama je Rimac uzlaznu putanju svoje karijere proživljavala baš u Karamarkovu mandatu na čelu HDZ-a, što je vidljivo i iz toga što mu je upravo ona vodila kampanju za parlamentarne izbore. Matas je sve do smrti vodio korporativnu sigurnost u Hrvatskoj pošti, a taj njegov angažman opisivan je kao nova kontroverzija Plenkovićeve administracije jer se Matas u Pošti zaposlio po preporuci Gordana Jandrokovića, koji je spominjan i kao ključni lobist koji je osigurao dolazak svojeg sugrađanina Ivana Čule iz Bjelovara na čelo te državne tvrtke.

Čudne okolnosti smrti, čudna mreža, neobično oproštajno pismo, pa i čudne veze s vrhom HDZ-a u drugoj najvećoj investiciji nakon Pelješkoga mosta, sve je to ono što ostaje iza Tonija Matasa koji je, kako kažu njegovi prijatelji, toliko volio život, moć i utjecaj, da je u najmanju ruku neobičan način na koji je sve to, prema službenoj verziji, odlučio zaustaviti.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI