SNV PROZVALO MILANOVIĆA: ‘Sjećamo se civila srpske nacionalnosti u Osijeku koji nemaju niti status žrtve, a za sve je odgovoran predsjednik’

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Srpsko narodno vijeće na svom je Facebook profilu napisalo objavu povodom današnjeg praznika Dana državnosti  koji se obilježava u Hrvatskoj.

Kako pišu, na godišnjicu prvog višestranačkog sastava Hrvatskog sabora, Dan državnosti, sjećamo se Josipa Reihl Kira, čovjeka kojemu je život nasilno oduzet 1991. u namjeri da spasi druge živote kako smrtnih ishoda u ratu tako i ratnog iskustva kao takvog koje do dana današnjeg predstavlja najjednostavnije polje političke zloupotrebe sa dugoročnih posljedicama.

Nadalje, navode kako se danas sjećamo žrtava sramotnog pohoda pripadnika srpskih vojnih i policijskih snaga 1992. na Prijedorčane kada je ubijeno više desetaka civila, a među njima i dva dječaka sa popisa od 102 djece čiji se spomenik još uvijek traži.

“Na današnji dan sjećamo se civila srpske nacionalnosti u Osijeku koji u našem društvu nemaju niti status žrtve niti je njihova tragedija i tragedija njihovih porodica kao takva makar simbolički priznata. Završnu riječ tome dao je predsjednik Republike Zoran Milanović. Što je teret sjećanja teži to je ono bliže čovjeku, svakom čovjeku. Što je teže sjećati se to je sigurnost u ispravnost postupka veća. Sjećamo se ni po babu ni po stričevima”, piše u objavi SNV-a.



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI