ŠOK U VELIKOJ BRITANIJI! Kraljica raspustila parlament na zahtjev premijera: Škoti na nogama!

Twitter

Kraljica Elizabeta II. odobrila je zahtjev za suspenzijom britanskog Parlamenta, od početka rujna do 14. studenog, što je samo nekoliko tjedana prije roka za brexit, navodi BBC. Rok za brexit je 31. listopada 2019.

Parlament s radom započinje 3. rujna, a suspenzija bi mogla početi već tjedan dana nakon toga, dakle 10. rujna, dok bi se 14. listopada trebao održati kraljičin govor u kojem će biti izneseni planovi Vlade za brexit.

Zbog toga zastupnici vjerojatno neće imati vremena za donošenje bilo kakvih zakona vezanih uz brexit.

Kako navodi BBC, vođa laburista Jeremy Corbyn pisao je Kraljici te zatražio hitan sastanak.

Da ne bude zabune, ovo je državni udar na britanski način”, rekao je John McDonnell, drugi čovjek oporbenih laburista.

“Što god tko mislio o Brexitu, jednom kada premijeru dopustite da spriječi puno i slobodno djelovanje naših demokratskih institucija na vrlo ste skliskom terenu”, dodao je.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je da se radi o “mračnom danu za britansku demokraciju”.

Posjećamo kako je Boris Johnson od Kraljice zatražio suspenziju parlamenta u pokušaju da spriječi potkopavanje plana za brexit. Vijest je izazvala oštar pad funte.

Johnsovonim najnovijim potezom parlamentu bi se ograničilo vrijeme za sprječavanje ‘tvrdog’ Brexita, a na njega se odlučio dan nakon što su se zastupnici koji se protive takvom scenariju sastali da bi smislili kako će kroz parlamentarnu proceduru primorati britanskog premijera da odgodi Brexit.

Uz samo jedan glas koji mu osigurava većinu u parlamentu sa 650 zastupnika, članovi njegovih konzervativaca koji se protive izlasku bez sporazuma moraju odlučiti na čijoj su strani.

“Mislim da je vjerojatnije glasanje o povjerenju vladi, jer je nemoguće da se spriječi prerogacija (suspenzija parlamenta). U tom slučaju je ljudima poput mene teško zadržati povjerenje u vladu”, rekao je proeuropski konzervativni zastupnik Dominic Grieve.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI