Sokol u Europskom parlamentu: ‘Popravak proizvoda mora biti dostupan europskim potrošačima’

Izvor: Tomislav Sokol

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja se održava u Strasbourgu, zastupnici su
raspravljali o pravu na popravak – zakonodavnoj inicijativi čiji je cilj popravak proizvoda učiniti dostupnijim europskim potrošačima. U raspravi je sudjelovao i hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO).

Govoreći na plenarnoj sjednici, Sokol je naglasio da će rezervni dijelovi za popravak proizvoda morati biti dostupni tijekom čitavog očekivanog vremena trajanja proizvoda.

“Iako su istraživanja pokazala da bi 77 posto građana EU-a radije popravilo svoje uređaje nego ih zamijenilo novim, činjenica je da se potrošači, kad odluče popraviti proizvod, susreću s brojnim problemima kao što su nedostupnost zamjenskih dijelova, dugotrajnost i skupoća popravka te nedostupnost servisa za popravak. Donošenjem zakonodavnog izvješća o pravu na popravak na korak smo bliže tome da popravak učinimo dostupnijim potrošačima”, rekao je europarlamentarac.

Rezervni dijelovi moraju biti dostupni

Dodao je kako se proizvođači više neće moći izvlačiti na to da nemaju zamjenskih dijelova za popravak jer smo propisali obvezu da rezervni dijelovi moraju biti dostupni tijekom čitavog očekivanog vremena trajanja proizvoda.“Posebno sam se zalagao za to da se potrošačima za vrijeme trajanja popravka proizvoda u jamstvenom roku mora ponuditi zamjenski proizvod. Naime, kad potrošač primjerice odnese mobitel na popravak u okviru jamstva, proizvođač mu nije dužan dati zamjenski mobitel, što za potrošače predstavlja veliki problem. Na tom tragu, drago mi je da je dio ovog izvješća i moj amandman kojim ćemo obvezati proizvođače da potrošačima daju zamjenski proizvod za vrijeme trajanja popravka ako se popravak ne može izvršiti u kratkom roku”, istaknuo je.

TOMISLAV SOKOL U EUROPSKOM PARLAMENTU: ‘Željko Komšić politička je i moralna sramota za Europu’

“Uz to, važno je da potičemo pravo na popravak zbog čega posebno podržavam ideju o vaučerima kojima će se popravak učiniti pristupačnijim. Uhodani model po kojem se proizvod kupi, koristi i baci više nije održiv i zato podržavam donošenje ovog izvješća te se nadam brzom dogovoru s državama članicama kako bismo pravo na popravak učinili novim standardom europskog zakonodavstva”, naglasio je Sokol.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI