SPASIOC OPISAO DRAMU NA SLJEMENU! Priča spasitelja ledi krv u žilama, mladići su ‘letjeli’ stazom 80 km/h na strunjači

Foto: HGSS stanica Zagreb

Mladići su zbrinuti u bolnici u Vinogradskoj. Iz bolnice su objavili vijest o njihovom stanju.

“Dvije osobe 2003. godišta primljene su u teškom fizičkom stanju na Klinici za traumatologiju te Klinici za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice te im je pruženo hitno medicinsko zbrinjavanje. Osoba primljena u Klinici za traumatologiju ima težu traumu kralježnice te je u ovim trenucima podvrgnuta kirurškom zahvatu.

Osoba primljena u Klinici za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice ima traumu glave u obliku komocije i blaže kontuzije mozga te je podvrgnuta konzervativnom liječenju”, izvijestio je u priopćenju ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić.

Akcija na Sljemenu trajala je dva sata i 15 minuta, a u njoj je sudjelovao i Filip Filipović iz HGSS-a Grada Zagreba.

“Sinoć je to izgledalo intenzivno i vrlo dramatično. Naime, po dojavi da se na Sljemenu nalaze dvije unesrećene osobne na Crvenom spustu s popriličnim ozljedama, prema navodima dojavitelja, to je za nas moglo značiti samo jedno, da se netko na Crveni spust po noći išao sanjkati”, rekao je za RTL.



“Znajući da je Crveni spust pripremljen za FIS natjecanje koje slijedi za par dana i da je staza ledena i tvrda, sanjkanje nije moguće. Nažalost, prekinula se telefonska linija sa dojaviteljem nesreće pa nismo mogli saznati ni točan broj osoba ni mjesto nesreće, što je podiglo ozbiljnost situacije”, opisuje Filipović.

Filipović je rekao i kako ne znaju koja je bila točna brzina kojom su mladići na strunjači jurili, no kako se to može pretpostaviti.

“Kada smo shvatili da su oni uzeli jednu zaštitnu strunjaču na kojoj su se spustili niz zaleđenu stazu na udaljenosti od 200 metara, to bi moglo biti preko 80 kilometara na sat. Strunjača na ledu nema gotovo nikakvo trenje i to je strahovito velika brzina”, kaže.

Našli ih na ulazu u jedan šumarak

A našli su ih na ulazu u jedan šumarak kraj razvodnih ormara infrastrukture skijališta.

“Bili su u poprilično teškom stanju, međutim prisebni i komunicirali su s nama. Jako im je bilo hladno, kiša je padala ledena, puhao je vjetar. Oni su imali moguće neke teže povrede prema onome što smo mogli vidjeti, a to je tako i bilo”, rekao je.

“Napravili smo trijažu i krenuli smo ih zbrinjavati. Prvo ide brzi trauma pregled na licu mjesta kao bi se utvrdile sve moguće ozljede koje možemo vidjeti i neke koje bi mogle postojati, ali ih ne vidimo i priprema za transport i transport na vrh”, rekao je.

“Mi smo njih prebacili na vrh do naših prostorija, a hitna je došla u roku od 15 minuta. Jedan od unesrećenih je gubio svijest poprilično i bio je na rubu da se nije odazivao i nije reagirao na podražaje i to nam je malo podiglo adrenalin”, kaže Filipović.

A za sve ostale kojima bi takvo nešto moglo pasti na pamet, ima samo jednu poruku:

“Postoje mjesta za sanjkanje i postoje mjesta za skijanje i druge sportove. Nećete se ići na teniski teren baviti sinkroniziranim plivanjem, pa se isto tako nemojte ni na skijalištu sanjkati.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI