SPLIT SLAVI SVOG ZAŠTITNIKA: Procesija u povodu sv. Dujma, misno slavlje predvodio monsinjor Giorgio Lingua

Izvor: Facebook/Splitsko-makarska nadbiskupija

U Splitu se u subotu nakon dvije pandemijske godine ponovno održava procesija za svetog Dujma. Svečano misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Hrvatskoj monsinjor Giorgio Lingua, objavio je Dalmatinski portal.

Uoči misnog slavlja monsinjor Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, čestitao je blagdan. To mu je posljednji put da je na svetkovini kao nadbiskup. Izrazio je nadu i da će Split dobiti dostojnog gradonačelnika.

“Nakon dvije godine skromnijeg slavlja, možemo izaći radosnijeg srca u prostore našega grada i svečano proslaviti našeg zaštitnika. Za nas Splićane ovo je svetkovina koja spada u kategoriju Božića i Uskrsa. Ovo je blagdan svih Splićana, svih građana. Želimo doista u toj tradiciji koja traje više od 17 stoljeća dati poštovanje sv. Dujmu, a preko njega onome za koga je on dao život. I ova tradicija je dinamična, živa. Nije ovo okamenjena povijest, niti je ovo muzej i čuvanje pepela, već dinamična i kreativna tradicija koja na svoj način i nas uvlači u tok života. I samo ono što je u tradiciji je živo i ima budućnost”, naglasio je nadbiskup.

Proslavi se pridružio i sinjski gradonačelnik, Mostovac Miro Bulj.

“Svim Splićanima i cijeloj Dalmaciji čestitam svetog Dujma. Nama on znači puno. Puno sreće i zdravlja, uspjeha želim od srca”, rekao je Bulj.



Spomenuo je i kandidaturu Josipa Markotića za gradonačelnika Splita.

“Poštena je i časna osoba koja će se boriti za interese građana Splita. U to sam uvjeren i to je pokazao u ovome mandatu bez obzira na situaciju u kojoj se Split našao. Očekujem da će građani prepoznati Markotića i kandidate Mosta”, istaknuo je Bulj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI