SPLITSKA UDRUGA DOMINE UPOZORAVA! ‘Živimo kulturu nasilja i želimo cijelo vrijeme negirati gdje živimo’

ilustracija

Tragična smrt žene u trgovačkom centru u Lidlu, koju je u utorak ubio bivši partner, potresla je hrvatsku javnost. Na nesretan slučaj za N1 osvrnula se Mirjana Kučer iz splitske udruge Domine.

Govorila je o femicidu, Kučer je rekla da se u 80 posto takvih slučajeva dogodi zbog  dugotrajnog nasilja u obitelji.

“Definitivno je bilo nešto što nije bilo prihvatljivo za ženu. Netko je tu zakazao, netko nije uočio jedan problem disfunkcionalne obitelji”, rekla je Mirjana Kučer.

“Imate samo ovaj slučaj gdje mi uporno govorimo o femicidu, dok od strane institucija nećete to čuti. Ovaj brutalni slučaj zločina iz mržnje prema ženi i da žena zaslužuje osvetu zato što izađe iz veze, pokazuje da nismo prihvatili da je nasilje nad ženama ozbiljan problem. Mi smo donijeli razne zakone i ratificiramo Istanbulsku konvenciju. Mi radimo sve da izigramo te zakone i da izigramo te konvencije. Nismo prihvatili činjenicu da govorimo o muškom nasilju nad ženama”, istaknula je.

Ona smatra da živimo kulturu nasilja i želimo cijelo vrijeme negirati gdje živimo.



Mišljenja je da bi prevencija trebala krenuti od vrtićke dobi pa onda u starijoj dobi kroz građanski odgoj.

“Treba biti u sustavu obrazovanja pa možda u nekim novim generacijama počnemo polako mijenjati tu kulturu nasilja koju svugdje prakticiramo”, zaključila je Mirjana Kučer.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI