Sporazum uspio! Prepolovio se broj migranata

Screenshot

Broj migranata na više se nego prepolovio otkad su SAD i Meksiko postigli sporazum o suzbijanju ilegalnih migracija u lipnju, rekao je u petak meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard.

Meksiko je tako rasporedio 25.000 vojnika na granicama sa SAD-om i Gvatemalom te je broj migranata koji pristižu na granicu pao na 63.000 u kolovozu u odnosu na 144.000 u svibnju. Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador poručio je da je Meksiko postigao “dobre rezultate”.

Podsjetimo, sporazum je postignut pod Trumpovom prijetnjom nametanja kaznenih carina. Meksiko je imao 90 dana da ostvari napredak u suzbijanju migrantskih tokova iz Srednje Amerike. Taj rok je istekao u četvrtak.

Obzirom na ove rezultate, Meksiko neće potpisati sporazum o “sigurnoj trećoj zemlji” na što je pozivao Washington. Takav sporazum natjerao bi stotine tisuća migranata da zatraže azil u Meksiku. “Brojke su poznate. Sporazum o sigurnoj trećoj zemlji nije prihvatljiv za Meksiko s obzirom na postignute rezultate”, rekao je meksički ministar Ebrard.

Meksiko će tako Washingtonu iznijeti tri zahtjeva. Tražit će više ulaganja u razvoj Srednje Amerike, više mjera za borbu protiv desnog radikalizma kojemu su meta meksički migranti u SAD-u te veću kontrolu nad suzbijanjem krijumčarenja oružja iz SAD-a u Meksiko zbog čega je samo u 2018. počinjeno 36.000 ubojstava.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI