SPORTSKI PILOT I PODUZETNIK KOMENTIRAO NESTALI AVION: ‘Nisam optimist po pitanju protoka vremena’

Foto: AP Photo/The News Journal, Jon P. Zaimes/Guliver/ HGSS

U nedjelju je na letu iz Splita nestao zrakoplov Cessna i to kod Rakovice. Sportski pilot i poduzetnik Marko Emer bio je gost Dnevnika Nove TV, koji je govorio o tom avionu.

Cessna 182 Skylane je laki jednomotorni avion s četiri sjedala. Model 182 je proizveden u brojnim varijantama, uključujući verziju s uvlačnim stajnim trapom, i drugi je najpopularniji model Cessne koji se još uvijek proizvodi nakon 172.

“Radi se o lijepom i predivnom sportskom avionu za četvero ljudi i za letenje po lijepom vremenu i uživati”, rekao je Emer.

Dodao je da takav avion sigurno nije za ovakvo vrijeme.

Emer je poručio kako je ovaj tip aviona predviđen za opterećenje do 3G.



“Pri slijetanju i polijetanju može biti do 15 čvorova, a u letu brzina vjetra mora biti manja od brzine koju ostvaruje zrakoplov. Rekao bih da je u ovome slučaju riječ o sklopu više raznih elemenata”, istaknuo je Emer.

Dodao je kako teren iznad kojeg su letjeli nije niti podoban niti pogodan za tako nisko letenje.

Pojasnio je i kako pilot javlja kontroli leta poziv u pomoć.

“U takvim situacijama u kakvoj su oni bili, protokol je MAYDAY MAYDAY MAYDAY. Nakon toga slijedi situacija koja se dogodila, kao što je problem s motorom ili problem sa zaleđivanjem. Nakon toga kontrolor leta potvrđuje što je čuo i eventualno pokušava pomoći pilotu i dati mu neke savjete”, rekao je Emer.

Dodao je kako ovakvi zrakoplovi nemaju crnu kutiju.

“To su mali sportski zrakoplovi i oni nisu predviđeni za ovo”,  naglasio je.

Osvrnuvši se na pitanje što je pilot mogao učiniti u tom trenutku, Emer je rekao kako je pilot trebao “ne podlijeći sindromu idem u nedjelju biti doma” i ne poletjeti.

“U zrakoplovstvu su pravila i procedure strogo propisane. Zna se kada se i gdje smije letjeti. Ovo je avion koji je vjerojatno imao instrumentalno letenje. Pretpostavljam da je pilot išao na vizualno letenje, a ovo nije vrijeme za vizualno letenje. Nažalost, nisam optimist po pitanju protoka vremena”, zaključio je Emer.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI