SPREMA SE POTPUNI VREMENSKI KAOS: ZA OLUJU STIŽE OLUJA! Obilna kiša u Dalmaciju, najavljene tuče, pijavice i poplave…

Borna Filic/PIXSELL

DHMZ objavio je danas posebno priopćenje vezano za vremenske uvjete diljem zemlje. Kažu da dugotrajne stabilizacije idućih dana nema na vidiku.

Razlog tomu je premještanje frontalnog sustava preko naše zemlje, uz pritjecanje hladnijeg zraka po visini tijekom četvrtka, s kojim će biti kiše, često u obliku pljuskova i praćene grmljavinom, a ovog će puta kiše biti i u Dalmaciji, gdje je posljednjih mjesec dana palo mjestimice vrlo malo, čak i nimalo kiše.

“Već u noći na četvrtak jače naoblačenje s kišom i pljuskovima zahvatit će najprije sjeverni Jadran i gorske krajeve, zatim i većinu predjela unutrašnjosti, kao i Dalmacije. Pritom su mogući i lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom te obilna oborina uz najveću vjerojatnost upravo u unutrašnjosti Dalmacije. Također valja napomenuti da je moguća tuča, a na Jadranu i pijavice”, objavili su iz DHMZ-a.

ECMWF prognoza apsolutne topografije i temperature 500 hPa plohe u razdoblju od 3. 8. 2021. u 6 UTC do 6. 8. 2021. u 12 UTC

Moguće i poplave, posebna pozornost na opožarenim područjima

A lokalno obilna i intenzivna oborina ponegdje može uzrokovati bujične i urbane poplave. Posebna pozornost je potrebna na opožarenim područjima, gdje je moguće iznimno brzo površinsko otjecanje uslijed nedostatka vegetacije.



U srijedu jugo

U srijedu će zapuhati jugo, koje će postupno jačati, a uz prolazak frontalnog poremećaja u četvrtak okretati na sjeverozapadni i sjeverni vjetar, kratkotrajno moguće i vrlo jak, prvo na sjevernom Jadranu, sredinom dana na srednjem, a do večeri i na krajnjem jugu. Prolazno umjerenog do jakog sjeverozapadnog vjetra bit će i u unutrašnjosti.

Krajem dana i u noći na petak postupan prestanak oborine i djelomično smanjenje naoblake. U petak većinom sunčano, no uz jači razvoj oblaka i dalje su mogući lokalni pljuskovi, uglavnom na sjevernom Jadranu te u zapadnim predjelima unutrašnjosti.

Nakon osvježenja u četvrtak prema vikendu će posvuda biti malo toplije.

Zbog mogućih jačih pljuskova i obilne oborine savjetuje se praćenje vremenske prognoze, kao i upozorenja na opasne vremenske pojave te DHMZ savjetuje da prilagodite planirana putovanja ili aktivnosti.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI