SPRJEČAVANJE KORUPCIJE: Uskoro bi mogli zaboraviti na plaćanje kazni ‘kešom’. Zdravstvo je na posebnom udaru!

Photo: Davor Javorovic/Vecernji list

Uskoro bi mogli zaboraviti na plaćanje kazni policajcima gotovinom, najavljeno je u novoj vladinoj Strategiji sprječavanje korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine.

No, to nije sve. U planu su i brojne mjere kojima bi se smanjila korupcija u policiji, ali i zdravstvenom sektoru. Naime, pacijenti su često kao prikrivenu korupciju isticali usluge koje se ne mogu dobiti u javnoj ustanovi, ali mogu u privatnoj klinici kod istog liječnika.

U planu je i unapređenje sustava plaćanja HZZO-a bolnicama za obavljene usluge, odnosno transparentno uparivanje računa bolnica s odrađenim terapijama i zahvatima, jer kako stoji u Vladinom dokumentu, postoji opravdana sumnja da fakturiranje medicinskih postupaka nije uvijek utemeljeno na onome što je doista i odrađeno, pa bolnice koriste situaciju da HZZO-u pošalju i fakture za koje nemaju pokriće, piše Novi list.

Anketa koju je provelo Ministarstvo pravosuđa otkrilo je u kojim su sektorima Hrvati najviše primorani sudjelovati u korupciji. Na prvom je mjestu upravo zdravstvo, potom lokalne samouprave (15,5 posto),  poduzetništvo (3,4 posto) te pravosuđe (9,4 posto).

S druge strane, građani u kontekstu borbe protiv korupcije, najviše povjerenja imaju u organizacije civilnoga društva, odnosno civilni sektor 38,2 posto, i medije 25,4 posto, a najmanje u sudove 4,2 posto, pučkog pravobranitelja 7,9 posto i policiju 9 posto.



Raširenosti korupcije, uvjereni su građani Hrvatske, najviše doprinosi nekažnjavanje korupcije, loš vrijednosni sustav i neučinkovitost specijaliziranih tijela za borbu protiv korupcije. Uz to, u novom strateškom okviru, smatraju građani, prioritet treba imati pravosuđe koje tek 5,4 posto ispitanika ne smatra korumpiranim.

Vlada najavljuje i izmjene Zakona o Vladi po kojem bi članovi Vlade trebali izgubiti imunitet za koruptivna kaznena djela za koje je zapriječena kazna zatvora do pet godina jer se za ta djela članovi Vlade ne mogu goniti bez prethodnog odobrenja Vlade. Uz to se najavljuje i izmjena Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, uz podsjećanje da je izmijenjen zakon o lokalnim izborima, pa da se ne mogu kandidirati oni koji su osuđeni na kaznu zatvora od šest mjeseci ili je ona zamijenjena kaznom za opće dobro ili se primjenjuje uvjetna osuda.

Sada se za mjesto u Saboru ne mogu kandidirati samo oni koji su osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora od najmanje šest mjeseci.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI