SRAMOTAN ČIN U SREDNJOJ BOSNI: Polomljen spomenik poginulim Hrvatima, odmah stigle i jake reakcije

Foto: Facebook HDZ BiH Vitez

Spomen-obilježje poginulim veteranima HVO-a nedaleko od Viteza u središnjoj Bosni oskvrnuto je tijekom protekle noći, što je izazvalo oštra reagiranja tamošnjih hrvatskih dužnosnika i HDZ-a BiH.

Policija je provela očevid na uništenom spomen-obilježju poginulim pripadnicima Hrvatskoga vijeća obrane u mjestu Gaćice kod Viteza, gdje su pod okriljem noći nepoznati počinitelji polomili metalnu ogradu te uništili postavljeni kamen.

Proteklih nekoliko tjedana ovo je spomen-obilježje bilo posve obnovljeno, u što su utrošena značajna financijska sredstva.


 

Načelnik Viteza Boris Marjanović izrazio je očekivanje da će počinitelji brzo biti otkriveni.“Vjerujemo da je ovo izraz neodgojenih pojedinaca kojima ništa nije sveto, a ne organizirani napad na hrvatska znamenja. U istom trenutku mještanima poručujemo da smo uz njih, čestitamo im jer su odlučili spomenik obnoviti, a i nakon ovoga vandalskog čina pronaći ćemo sredstva i spomenik učiniti dostojnim onoga što predstavlja. Mi u HDZ-u BiH, ali i ja, u svojstvu načelnika Viteza ostajemo predani izgradnji tolerantne sredine u kojoj će se svi osjećati jednako i sigurno”, kazao je načelnik Viteza Boris Marjanović.

 

HDZ BiH je oštro osudio incident navodeći kako se radi o napadu vandala i primitivaca.

“U naselju Gačice u Vitezu, uz potporu mještana, razvojačenih hrvatskih branitelja i dužnosnika HDZ-a BiH proteklih tjedana provedena je rekonstrukcija spomenika podignutog u čast i sjećanje na poginule Hrvate, branitelje i civile ovoga naselja tijekom proteklog Domovinskog rata.I umjesto da spomenik bude ponos Vitežana, građevina koju će svi poštovati i prema njoj se odnositi na jednak način jer se radi o lokalitetu koji ima zadaću svjedočiti o brojnim žrtvama koji su položili živote za opstanak hrvatskog naroda na prostorima Središnje Bosne, vandali i primitivci skrnavili su spomenik. S time u vezi, OO HDZ BiH Vitez na čelu s općinskim načelnikom i predsjednikom Borisom Marjanovićem oštro osuđuje ove ispade i izražava nadu i vjeru kako će nadležna tijela vrlo brzo otkriti počinitelja i propisno ga kazniti”, pišu iz HDZ-a BiH na Facebook stranici.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI