SRBI BOŠNJACIMA UZELI SREBRENICU: Pitali smo analitičare iz BiH da nam to komentiraju

FOTO: N1 / wikipedia

Građani s pravom glasa u nedjelju su na ponovljenim lokalnim izborima birali gradonačelnika i članove Skupštine Grada Doboja na 89 biračkih mjesta, kao i načelnika i Skupštinu općine Srebrenica na 28 biračkih mjesta. Izabrani su Boris Jerenić u Doboju i Mladen Grujičić u Srebrenici, obojica iz SNSD-a Milorada Dodika.

Do ponavljanja izbora je došlo nakon što je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine poništilo lokalne izbore u Doboju i Srebrenici održane 15. studenog 2020. godine zbog utvrđenih brojnih nepravilnosti.

Ponovljene izbore u Srebrenici bojkotirale su probošnjačke stranke okupljene oko Inicijative Moja adresa: Srebrenica, ukazavši tako na probleme u izbornom procesu, pogotovo one koji se odnose na glasanje putem pošte.

Ranije su iz ove inicijative pozvali i bošnjački narod da bojkotira ponovljene izbore, međutim, onih nije poslušao, bar ne u cijelosti, s obzirom na to da su i Bošnjaci u jednom broju izašli na izbore.

Desant na Doboj je propao. I ono što nama ostaje je da zajedno s institucijama Republike Srpske nastavimo s radom na započetim projektima”, rekao je u večeri nakon pobjede na izborima Boris Jerinić, koji je i ranije bio gradonačelnik, ali kao član SDS-a.



SNSD je tako potvrdio pobjedu uz pomoć kandidata koji su godinama bili članovi SDS-a. Obren Petrović, šef dobojskog SNSD-a, napustio je prije dvije godine SDS i priključio se SNSD-u, povlačeći za sobom kompletno članstvo ove stranke.

U Srebrenici je novi stari gradonačelnik ostao Mladen Grujičić.

Grujičić, koji je bio načelnik i u prošlom mandatu (izabran na izborima 2016. godine) dobio je 5.189 glasova kao kandidat više srpskih stranaka u koaliciji pod nazivom Zajedno za Srebrenicu. Alija Tabaković, kandidat koalicije bošnjačkih stranaka Moja adresa: Srebrenica osvojio je 2.433 glasova.

Nakon izbora, Grujičić je za Radio Slobodna Europa rekao “da bi on bio gradonačelnik i da Bošnjaci nisu bojkotirali izbore”.

Analitičar Vehid Šehić, kaže da je bitno da se izborni proces odvija u skladu sa zakonom, bez obzira na sve pritiske koji dolaze od političkih subjekata, koji u izbornom procesu ne biraju sredstva.

“Ali, mi uvijek kada su izbori, imamo jednu neprihvatljivu političku atmosferu. Sada se najavljuje i bojkot izbora 2022. godine, opravdavajući ga nezadoljstvom rada SIP-a. Ne bi trebalo dozvoliti da se stvara takva atmosfera, a uvijek će se naći neko kome neka odluka neće biti prihvatljiva”, kaže Šehić za Deutsche Welle.

Politički analitičar i politolog Danijel Vidović rekao je za Dnevno.hr kako su ovi izbori pokazali da bošnjačke stranke upravljaju SIP-om.

Ponovljeni izbori u Doboju i Srebrenici pored toga što nisu donijeli promjenu vlasti, uz bespotrebne troškove za proračun još jednom su potvrdili ono što je javnosti u BiH, manje-više poznato, a to je činjenica da je SIP u potpunosti stavljen pod kontrolu bošnjačke političke vrhuške uz pomoć opozicijskih stranaka iz RS-a”, kaže nam Vidović.

Proizvoljno se, dodaje on, tumače zakonske odredbe.

“SIP je ovime postao samo marioneta u rukama političkog Sarajeva, a da je tomu tako najbolje potvrđuju malverzacije bošnjačkih stranaka na izborima u Mostaru koje se svim silama nastoje zataškati. Dakle, evidentno je da u cijeloj ovoj situaciji dolazi do prizvoljinih tumačenja zakonskih odredbi nelegalno imenovanih članova SIP-a te da nije jednak pristup svim jedinicama lokalne samouprave, ovisno o dnevnopolitičkim interesima prije svega SDA i njezinih parnera”, ističe Vidović.

Politolog i politički analitičar Vojislav Savić kaže za Dnevno.hr kako je bošnjačkim strankama u Srebrenici cilj destabilizacija i huškanje.

“Paradoksalna je situacija da su upravo bošnjačke stranke zatražile ponavljanje izbora u Srebrenici, a onda bojkotirale iste te izbore. Pokazuje da njima nije cilj nikakav pravedan izborni proces, nego isključivo destabilizacija i huškanje. Dokaz za to jest i pravno i egzistencijalno nasilje bošnjačkih predstavnika koji su promptno kaznili one koji su se usprotivili ideji bojkota”, rekao je.

SDA i DF se, dodaje, ne trebaju miješati u suživot Srba i Bošnjaka.

“Bošnjaci i Srbi koji tamo žive trebaju sami dogovarati kako osigurati prosperitetan suživot, a kada se u to miješaju SDA i DF onda znamo kuda to samo može odvesti”, rekao nam je.

U Doboju, kaže Savić, nitko ozbiljan nije očekivao promjene.

“Kada je u pitanju Doboj, nitko ozbiljan nije očekivao značajnije promjene. SIP BiH se ponašao veoma neodgovorno u ovom periodu i bespotrebno iscrpljivao građane ova dva mjesta”, rekao je Savić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI