SRBI ŽESTOKO ODGOVORILI NA OČEKIVANJA DA MORAJU PRIZNATI GENOCID U SREBRENICI: ‘Oni nama drže lekcije o genocidu. Mi to nećemo prihvatiti’

Foto :Screenshot

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je prije nekoliko dana izjavio kako od Srbije na putu prema EU očekuje priznanje genocida u Srebrenici.

Naravno da to nije dobro sjelo našim istočnim susjedima tako da današnji Kurir na svojoj naslovnici donosi fotografije predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića uz naslov “Podmuklo” te navode kako je riječ o skandaloznom pritisku iz Zagreba.

“Od Srbije se traže jasni odgovori. U tom smislu gledamo na područje vladavine prava, pitanje nestalih osoba, prava žrtava rata, procesuiranje ratnih zločina, suradnju s međunarodnim kaznenim sudom, priznavanje genocida u Srebrenici, jačanje dobrosusjedskih odnosa kako s članicama EU tako i onima izvan EU”, rekao je Grlić Radman.


Srpska ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović za Kurir kaže da je Srbija jasno i nedvosmisleno osudila strašne ratne zločine i sve pojedince koji su ih počinili.

“Pred Međunarodnim sudom mnogi Srbi su odgovarali za ratne zločine, što nije slučaj sa svim akterima ratova iz devedesetih, mnogi koji je trebalo da odgovaraju nisu. Mislim da bi plodotvornije bilo da vidimo kako ćemo da se zajednički suočimo s budućnošću, koja za sve nas u Europi nosi brojne izazove i nameće nove teme i načine života i rada, i gdje će suradnja biti neophodna jer nam je pandemija pokazala da nijedna zemlja neće moći sama da se ekonomski i socijalno oporavi bez suradnje u regiji i EU”, kazala je Joksimovićeva.Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da priznavanje genocida u Srebrenici nije formalni uvjet za Srbiju, ali da će svakako biti politički.

“No, sve su to prazne priče jer u narednih deset godina nema prostora da itko uđe u EU, jednostavno, nema institucijskih kapaciteta, a i EU još uvijek nije načisto sama sa sobom”, kazao je Puhovski.

Suzana Grubješić iz Centra za vanjsku politiku kazala je da joj se izjava Grlić Radmana čini kao najava moguće hrvatske blokade Srbije u procesu europskih integracija.

“Umjesto toga, ministar bi trebalo da se fokusira na poboljšanje bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske, u kojima ima još otvorenih pitanja koja bi trebalo da se rješavaju, a ovakve izjave ne doprinose unapređenju odnosa”, kazala je Grubješić.

Srpski ministar vanjskih poslova Nikola Selaković izjavio je da Hrvatska, koja je bila dio nacističkog svijeta i sudjelovala u genocidu nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu, ne bi trebalo da govori o istom.

“Oni nama drže lekcije o genocidu, oni nama pričaju što treba da radimo, oni sebi uzimaju za pravo danas da za nas kopaju nove jame, ovog puta političke, da nas guraju i trpaju u njih. Mi to nećemo da prihvatimo”, rekao je Selaković.

Prije toga je i srpski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin reagirao na izjavu premijera Plenkovića da su “Hrvati dali najveći broj partizana”.

“Kada su 8. svibnja 1945. godine jedinice 45. srpske divizije iz sastava druge armije Narodnooslobodilačke vojske pod komandom Koče Popovića ušle u Zagreb, dočekao ih je pust grad, kada je u Zagreb 1941. godine ušao Wehrmacht, dočekale su ga tisuće”, naveo je Vulin.

“Voljom ogromne većine Hrvata do posljednjeg trenutka postojanja Trećeg Reicha, Hrvatsku je vodio Pavelić. Možda Plenković može pred članicama EU pričati da su Hrvati većinski bili u partizanima, ali pred Srbima takvu glupost ne bi smio ponoviti”, naveo je dalje Vulin pa zaključio:

“Da bi se istina o ulozi hrvatskog naroda u Drugom svjetskom ratu sakrila, planski se smanjuje broj ubijenih u Jasenovcu i šuti se o bezbrojnim jamama i poklanoj srpskoj djeci. To je i razlog što je vikar ustaške vojske Alojzije Stepinac trebao postati svetac, jer ako je vikar ustaške vojske svetac, onda je i vojska koju je duhovno vodio sveta kao i on.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI