SRBIJA JE OD EU PRIMILA JASNU PORUKU: ‘Spremni smo pomoći, ali oni moraju učiniti svoje!’

Photo: Antonio Ahel/ATAImages

Na Međuvladinoj konferenciji Srbija – Europska unija konstatirano je da je Srbija napravila napredak u proteklih nekoliko mjeseci i da je prema novoj metodologiji klaster 1 otvoren, a da se tijekom slovenskog predsjedanja, ako se ispune uvjeti, očekuje otvaranje klastera 3 i 4, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je u izjavi novinarima zahvalila Portugalu na podršci koju je pružao Srbiji tijekom predsjedanja EU, ali i državama članicama koje su istaknule da prepoznaju novu energiju u Srbiji da prihvati reforme i da ih provodi, posebno u domeni vladavine prava.

“Jasno je što trebamo učiniti, pozitivna stvar je što smo konstatirali da je otvoren klaster 1, najznačajniji u okviru nove metodologije i jasno je što se očekuje od Srbije da bi otvorila klastere 3 i 4. Nastavljamo s reformama. Nadamo se njihovom otvaranju tijekom slovenskog predsjedavanja do kraja godine”, dodala je Brnabić, uz napomenu da se od država članica EU čulo što su uvjeti za takav korak.

Portugalska ministrica Ana Paula Zacarias je rekla da je konstatiran napredak koji je Srbija učinila proteklih mjeseci i da je važno da se Beograd usuglasio s novom metodologijom.

Europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi je rekao kako se vodila debata o tome što treba učiniti, istaknuvši da je vidljiv napredak u Srbiji, što kreira novi zamah za sve.



“Prema novoj metodologiji klaster 1 je već otvoren i moramo nastaviti tijekom slovenskog predsjedanja da ubrzamo proces, ali mora i Srbija učiniti svoje. To je jasna poruka koju je premijerka čula od nas i spremni smo kao Europska komisija pomoći”, rekao je Varhelyi.

Ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović zaključila je da je Srbija i nominalno započela primjenu nove metodologije u pregovaračkom procesu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI