SRBIJA ODGOVORILA NA DOKUMENT HAZU-a: ‘Nećemo ulaziti u obezvrijeđeni prostor replike s onima koji besramno koriste izraz jasenovački mit’

Pixabay

Srpska akademija nauka i umetnosti u ponedjeljak je dokument HAZU-a o zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa pri pregovorima s BiH, Crnom Gorom i Srbijom prozvala “huškačkim političkim pamfletom”.

“Bez iluzija da će se itko od onih u međunarodnoj zajednici koji su nas neumorno podučavali novim civilizacijskim vrijednostima oglasiti u povodu ovog huškačkog političkog pamfleta, sami, upravo iz poštovanja prema svim žrtvama ‘logora smrti’, nećemo ulaziti u obezvrijeđeni prostor replike s onima koji besramno koriste izraz ‘jasenovački mit’. Ali je dobro i korisno da znamo šta misle!”, ističe SANU u svom priopćenju.

Podsjetimo, HAZU je prošlog tjedna objavila dokument “Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Europsku Uniju”, koji je u veljači upućen predsjedniku i premijeru Hrvatske i predsjedniku Sabora.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je da se “Srbija neće odreći svojih predaka, borbe protiv nacizma i fašizma kako bi se dodvorila bilo kome”.

“S Hrvatima moramo imati najbolje moguće odnose, ali ne po cijenu odricanja naše povijesti”, komentirao je Vučić dokument.



“Srbija sebi ne smije dopustiti zločine kakvi su se dogodili nad njezinim narodom”, nastavio je.

Inače, dokumentom se potiče Srbiju na prestanak neprijateljstva prema Hrvatskoj i progon hrvatskih državljana. HAZU u dokumentu apelira i da se odrekne velikosrpske propagande i da poštuje obveze iz potpisanih sporazuma i dogovora.

Također, dokumentom se poziva Srbiju da prizna agresiju na Republiku Hrvatsku, da vrati dokumentaciju iz Vukovarske bolnice, otkrije sva mjesta pogubljenja za vrijeme agresije, vratiti arhiv NDH, arhiv JNA o križnim putovima i logorima, o hrvatskom proljeću i drugo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI