SRBIJANSKA PREMIJERKA PONOSNA NAKON SVEGA: ‘Proteklo je bez većih incidenata unatoč policijskim sukobima s desničarskim prosvjednicima’

Foto: Guliver Image/Katerina Sulova/ AP Images

Po završetku EuroPridea u Beogradu, srbijanska premijerka Ana Brnabić zahvalila je građanima Srbije na toleranciji i rekla kako je ponosna što je dan kojim je završio tjedan Europridea protekao bez većih incidenata unatoč policijskim sukobima s desničarskim prosvjednicima.

Vlada je danima pozivala građane na stabilnost i da ne nasjedaju na provokacije, što je najveći broj građana Srbije i poštovao, istaknula je, objavile su agencije iz Srbije.

Brnabić je reka kako je na ulicama Beograda bilo 5.200 pripadnika MUP-a, da su 64 osobe bile privedene, a 10 policajaca lakše je ozlijeđeno u sukobima s protivnicima zajednice LGBT.

U Srbiji je danima vladala atmosfera napetosti i osporavanja povorke ponosa što su predvodili desničarski aktivisti i Srpska pravoslavna crkva.

Američki veleposlanik Christopher Hill, koji je sudjelovao u povorci, na Twitteru je objavio fotografije i čestitao Srbiji na “sigurnom i uspješnom” Europrideu, koji “potvrđuje europsku budućnost Srbije”.“Država je pokazala da je ozbiljna i sada se Srbija okreće ‘drugim, važnijim stvarima'”, istaknula je premijerka.

Inače, deklarirana pripadnica LGBT zajednice, Brnabić je prije nekoliko dana na jednom događaju bila javno izviždana jer je vlada tjednima signalizirala crveno svjetlo za održavanje Europridea.

No, objasnila je zašto nije sudjelovala u povorci.

“Bila sam sa sigurnosnim službama jer sam smatrala da je moje mjesto kao premijerke u tim trenutcima gdje je bilo potrebnije i važnije, u teškom danu. Jer ja sam prvo premijerka Srbije”, naglasila je.

Tako je ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin rekao da zapravo nije bilo povorke EuroPridea, već da je policija “sigurno” ispratila sudionike do stadiona Tašmajdna na koncert.

Agencija Tanjug prenosi i da su se mnogi posjetitelji žalili da nisu mogli sudjelovati jer im je policija priječila prilaz središtu Beograda.

Mnogi građani koji su došli iz drugih gradova u Beograd požalili su se da nisu uspjeli probiti se kroz policijske kordone i barikade do mjesta okupljanja sudionika šetnje.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI