SRIĆA NIJE OPTIMISTIČAN: ‘Bojim se da nismo daleko od toga da biramo tko će ići na respirator’

Foto: Robert Anić/Pixsell

“Pobuna i nezadovoljstva će uvijek biti. Mjere koje su donesene su zakašnjele. Mislim da mjere nisu adekvatne i trebaju biti proširene na druge sektore. Virus ne poznaje razliku je li u školama, kafićima, restoranima, trgovačkim centrima. Mjere su trebale biti puno strože”, rekao je pulmolog Saša Srića za N1.

Smatra da nas je stalno balansiranje mjerama dovelo do situacije u kojoj imamo puno zaraženih, a boji se da je već došlo do preopterećenja zdravstvenog sustava. Naglašava kako je među onima s težom kliničkom slikom sve više mladih te da su u pravilu gotovo svi necijepljeni. Kaže da su bolnice dobro organizirane, ali da je broj zaraženih jednostavno prevelik.

“Što će biti u iduća dva do tri tjedna. Bojim se da ovakvim trendom zdravstveni sustav, unatoč tome što iz Stožera slušamo neke optimistične procjene, teško da će opstati. Čak procjena kolapsa zdravstvenog sustava kroz dva to tri tjedna nije nešto što je nerealno”, rekao je Srića.

Smatra da nam brojke novih slučajeva još neko vrijeme neće padati te da je teško prognozirati kada ćemo biti na vrhuncu.

“Mislim da još nismo na vrhuncu, to posebno brine. Najviše ipak brine kada će se situacija početi urušavati s obzirom na to da svaki dan dolaskom u smjenu pitamo se koliko još imamo mjesta, a da ne govorimo o situaciju koju ćemo imati za 10 dana. Zato kažem da su mjere preslabe”, rekao je Srića.



Ne postoji protokol u situacijama ako u bolnicama ne bude mjesta.

“Kapaciteti kreveta i respiratora se, uvjeren sam, neće kompletno potrošiti, mislim da će biti premalo ljudstva. Brojno ljudstvo je već sada iscrpljeno, umorno, mogućnost pogreške je prisutna. A doći u situaciju da biramo ti hoćeš na respirator, ti ne. U situaciju se ne smijemo dovesti, a bojim se da nismo daleko od te situacije”, zaključio je Srića za N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI