SRPSKI MEDIJI: Kolinda u kampanji nosi kaput s ćirililičnim natpisom te svojata srpsku Sinjsku alku!

screenshot

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nalazi se u finišu kampanje za predsjedničke izbore.  Pažnju medija, poslije niza gafova, privukla je svojim kaputom, pišu srpski mediji.

Prema njihovom viđenju, dok je obilazila birače u Đakovu, na rukavima kaputa mogao se vidjeti izvezeni ćirilični natpis. Ovo nije prvi put da Kolinda ima na sebi ovaj kaput, jer ga je već nosila  i prilikom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj 2018. godine.

Mediji su tada otkrili da se radi o natpisu na glagoljici, pismu koje u strahu od ćirilice svojataju Hrvati, iako je to pismo hrvatsko koliko i srpsko, prenosi Kurir.rs.

Kaput koji podsjeća na nošnju trkača Sinjske alke, Kolinda je osobno izabrala u čuvenom domaćem etnobutiku. Novinarima su objasnili da je Grabar Kitarović tražila da, umjesto alkarskih motiva, odjeću krase glagoljična slova, točnije, ispisana je riječ “hrabrost”.

Sinjska alka upisana je u UNESCOV registar svjetskoga nematerijalnog kulturnog naslijeđa kao hrvatski običaj, iako je zapravo riječeč o srpskim viteškim igrama nastalima u znak pobjede nad Turcima u Cetinjskoj krajini, piše dalje Kurir. “Mislim da ovakav pristup istoriji u ovom trenutku nije bio prikladan”, rekao je za Sputnjik arheolog, muzejski savjetnik Milojko Budimir, inače generalni  tajnik Udruženja Srba iz Hrvatske.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI