Srpski mediji prenose skandalozan izvještaj i ostaju pri svome! ‘U SREBRENICI NIJE BILO GENOCIDA! Ratka Mladićča nahvalili na sva usta

wikipedia

Takozvana ‘Nezavisna međunarodna komisija’ za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine objavila je skandalozan izvještaj, u kojem se relativizira ratni zločin genocida i odgovornosti počinitelja.

Izvještaj komisije, kojoj je na čelu Izraelac Gideon Greif, napisan je na više od 1000 stranica, a u njemu se zaključuje kako se u Srebrenici nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopće!

Ljudi koji su pobijeni, navodi se u ovom tzv. izvještaju, uglavnom su ratni zarobljenici. Navodi se i da se odgovorni trebaju kazniti.


Kako bi parodija na sve  bila još veća, u izvještaju se navodi kako je Ratko Mladić “radio sve po standardima i pravilima’.

“Utvrđeno je da je ultimatum koji je Ratko Mladić objavio bio u skladu s jednogodišnjom praksom, uvedenom već u Direktivi 4 donesenoj u studenom 1992. godine, gdje je navedeno da se razoružaju vojno sposobni i naoružani muškarci, a ukoliko ne pristanu, naređeno je da ih se uništi. Masovna pogubljenja nakon 12. srpnja lako se mogu prihvatiti kao stravična posljedica odbijanja predaje“, navedeno je u zaključcima.Takozvana komisija bavila se i brojem stradalih u srebreničkoj regiji, prvenstveno brojem ubijenih Bošnjaka. Kažu da je do sada bilo široko prihvaćeno tumačenje da ubojstvo 8.000 muslimanskih muškaraca nalikuje genocidnim zločinima koje su počinili nacisti, sistematski odvajavši Židove i druge manjine od ostatka stanovništva, kako bi ih potom ubili.

“Nalazi Komisije pokazuju da se zločin takve prirode nije dogodio. Štoviše, Komisija je utvrdila da su muslimanske snage 28. divizije Armije Republike BiH unutar Srebrenice formirale vojnu kolonu s više od 12.000 pripadnika vojske koja se probila kroz formacije srpske vojske i krenula prema muslimanskom teritoriju. Napadi na ovu kolonu, koji su prouzrokovali smrt približno četiri do pet tisuća pripadnika 28. divizije Armije Republike BiH, mogu se smatrati legitimnim vojnim akcijama.

Međutim, pogubljenje 2.500-3.000 vojnih zatvorenika, uključujući nekoliko stotina muških civila iz baze Potočari, pored nekoliko stotina razmijenjenih vojnika, predstavlja ratni zločin. Komisija ne sumnja u zločinačku prirodu ovih ubojstava”, navodi se, između ostalog, u ovom skandaloznom izvještaju o Srebrenici.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI