SRPSKI MEDIJI PROTIV TITA: ‘Ovo je razlog zašto nijednom nije odao počast žrtvama Jasenovca!’

wikimedia

Nakon emitiranja filma “Dara iz Jasenovca” na srbijanskoj državnoj televiziji, tamošnji su se mediji raspisali o toj temi. Između ostaloga, navode kako jugoslavenski čelnik Josip broz Tito nikada nije odao počast žrtvama Jasenovca niti je prisustvovao bilo kojoj javnoj manifestaciji održanoj na tom mjestu.

Navodi se kako je “u duhu tadašnje politike ‘bratstva i jedinstva’ nacionalno određenje žrtava i zločinaca sistemski izbjegavano, što je dovelo do svojevrsnog jugoslavenskog fenomena javnog sjećanja na zločine, koji je, paradoksalno, podrazumijevao zaborav njegovih ključnih okolnosti, uzroka i posljedica”.

Srpski povjesničari navode kako je “Tito dvaput dolazio u Jasenovac, ali počast ubijenim Srbima, Židovima, Romima i hrvatskim antifašistima nikada nije odao javno. Ne postoji nijedna Brozova fotografija iz Jasenovca, niti je itko vidio da je ondje položio makar buket cvijeća”.

“Titovu ambivalenciju prema srpskim stratištima, međutim, oslikava i činjenica da nikada nije prisustvovao nijednom obilježavanju ‘Velikog školskog sata’ u Kragujevcu, niti je makar turistički obišao bilo koje veće stratište Srba u NDH. Sjećanju na kragujevačko strijeljanje učenika, inače, komunistička Jugoslavija pridavala je veliku pozornost i zasluženi značaj u javnoj sferi”, zaključuju Novosti.rs.

 



Facebook Comments

Loading...
DIJELI