SRPSKI ŠEF DIPLOMACIJE PORUČUJE I PROZIVA HRVATSKU: ‘Srbe u Hrvatskoj se tretira kao građane drugog reda! Imao je što poručiti i hrvatskom kolegi

Foto :Screenshot

Posjet hrvatskog šefa diplomacije Srbiji izazvao je veliki interes u tamošnjoj javnosti, a sam Grlić- Radman našao se na udaru Tomislava Žigmanova Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), točnije zbog nesuglasica s našim veleposlanikom u Srbiji Hidom Biščevićem.

No sve to je Žigmanov Grlića-Radmana upozorio na sve to u pismu upućenom još prije mjesec dana.

No naravno koliko su god tema Hrvati u Srbiji i njihov položaj jednako tako se čelnici i ministri u Vladi Srbije dotaknu teme i položaja  Srba u Hrvatskoj i svaki put prema Hrvatskoj uglavnom imaju primjedbe pa iznimka nije bila ni ovaj put.

Naime srbijanski ministar vanjskih poslova Nikola Selaković u četvrtak je u pisanoj izjavi povodom posjeta hrvatskog šefa diplomacije Gorana Grlića Radmana ocijenio kako je položaj Srba u Hrvatskoj i dalje loš te da su oni i dalje “marginalizirani, diskriminirani i često stigmatizirani”.

Selaković je poručio kako je “položaj nacionalnih manjina lakmus papir naših bilateralnih odnosa”. Naglasio je kako se na njemu mora dosljedno raditi jer je to civilizacijska obaveza.



Međutim, smatra kako srpskom narodu u Hrvatskoj od završetka rata do danas nisu u praksi dostupna prava koja su mu zajamčena Erdutskim sporazumom i zakonima Republike Hrvatske.

“Srbe se tretira kao građane drugog reda”

 

“Odnos većinskog naroda prema Srbima u Hrvatskoj je i dalje predominantno negativan, zbog čega Srbi i dalje bivaju marginalizirani, diskriminirani i često stigmatizirani i tretirani kao građani drugog reda”, istaknuo je Selaković.

Dodaje kako u Hrvatskoj i dalje postoji agresivan otpor prema uporabi srpskog jezika i pisma čime se negira pravo Srba da njeguju svoj nacionalni i kulturni identitet.

“Agresivan odnos prema ćirilici”

 

“Odnos prema ćirilici, srpskom jeziku, kulturi i tradiciji i dalje je u dijelovima Hrvatske, najblaže rečeno, diskriminatoran i nema nagovještaja da se iskreno i dosljedno radi na stvaranju društvene klime u kojoj bi se Srbi mogli osjećati kao ravnopravni građani”, napisao je srbijanski šef diplomacije.

Osvrnuo se i na izjavu Gorana Grlića Radmana u kojoj tvrdi kako položaj Hrvata u Srbiji nije ni približan položaju Srba u Hrvatskoj.

“Ukoliko je šef hrvatske diplomacije, kada je izjavio da status hrvatske manjine u Srbiji nije ni približan statusu srpske manjine u Hrvatskoj, htio reći da je položaj Srba u Hrvatskoj mnogo gori nego položaj Hrvata u Srbiji, potpuno ću se složiti s hrvatskim kolegom”, piše Selaković.

“Srbija je učinila puno za Hrvate u Srbiji”

Drži, između ostalog, da su prava Hrvata i svih drugih nacionalnih manjina u Srbiji u skladu s najnaprednijim europskim tradicijama i praksama te da je Srbija spremna u duhu prijateljstva dodatno unaprijediti položaj hrvatske nacionalne manjine.

Smatra kako je Srbija učinila mnogo da se Hrvati osjećaju kao kod kuće “jer ovdje i jesu kod svoje kuće”, zaključio je Selaković.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI