Srpski srednjoškolci uče da su Hrvati i Bošnjaci podrijetlom Srbi, a Crnogorci ne postoje

screenshot

Sporni udžbenik se u Srbiji koristi već deset godina, a autor se kritika pokušao obraniti tvrdnjom da se "tako piše u cijelom svijetu"

Udžbenik iz povijesti za srednje škole autora Radoša Ljušića navodi kako su Srbi narod s tri vjere – pravoslavnom, katoličkom i muslimanskom, piše Večernji list.

Prema udžbeniku, koji se u Srbiji koristi već desetak godina, samo su pravoslavni Srbi bili svjesni zajedničke domovine i vlastitoga imena, dok su katolici i muslimani s vremenom postali Hrvati i Bošnjaci. Crnogorski narod u udžbeniku je proglašen nepostojećim, bošnjački konvertitskim, a sve podcrtava citat:

“Iako su svi u etničkom podrijetlu Srbi, njih često nazivaju po imenu teritorija na kojem žive – Crnogorci, Banaćani, Slavonci, Dalmatinci”.

Upravo ta fragmentacija i svođenje hrvatskog nacionalnog bića na regionalne identitete čini ključan dio velikosrpske ideologije, mišljenja je povjesničar Mato Artuković, koji za Večernji kaže:

“To je čista velikosrpska izmišljotina koja u svim institucijama traje od polovine 19. stoljeća do današnjeg dana”.



Da je riječ o nacionalnoj propagandi koja nema uporište u povijesnim činjenicama smatra povjesničar Stjepan Matković, koji dodaje i da ovaj slučaj pokazuje na kojoj je razini srpsko ministarstvo koje je odobrilo takve udžbenike.

“U svim odgojno-obrazovnim materijalima trebaju biti isključivo objektivne činjenice temeljene na znanstvenim spoznajama, a ne na nečijim osobnim stavovima, željama ili svjetonazorima”, komentirala je Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja.

U srpskoj se javnosti proteklih mjesec dana pojavila debata o Ljušićevu udžbeniku.

“Već deseta generacija gimnazijalaca se u ovom udžbeniku susreće s potpuno anakronim uvredljivim opaskama na račun karaktera i morala susjednih naroda i pripadnika etničkih i konfesionalnih manjina”, komentirao je udžbenik povjesničar Aleksandar R. Miletić.

Ljušić se od tih kritika pokušao obraniti tvrdnjom da se “tako piše u cijelom svijetu”, a u rujnu je najavljeno da će srpsko ministarsvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja oformiti radnu grupu koja će detaljno ispitati navode o negativnom kontekstu Ljušićeve knjige, koja se u školstvu koristi već deset godina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI