Srpski udžbenik: Albanci, Crnogorci i Bošnjaci do srži pokvareni, Srbi djeluju s najčistijim moralnim namjerama

screenshot

'Ono što u Drugom svjetskom ratu nije uspjelo fašističkoj Hrvatskoj kasnije su napravile euro-američke demokracije,' navodi se u srpskom udžbeniku

Agencija DPA provela je istraživanje na udžbenicima iz Hrvatske i Srbije i došla do šokantnih rezultata da ti udžbenici uče mlade da se mrze, prenosi Slobodna Bosna.

Nastava učenika uči netoleranciji i mržnji,” izjavio je srpski povjesničar Aleksandar Mileti koji je naveo primjer udžbenika za treći razred gimnazije u kojem se navodi kako se kroz stoljeća pokazalo da su Albanci, Crnogorci i Bošnjaci do srži pokvareni, dok su Srbi uvijek djelovali s najčistijim moralnim namjerama.

Najvažniji udžbenici povijesti u Hrvatskoj i Srbiji indoktriniraju djecu i huškaju ih protiv susjeda. U udžbenicima je sve predstavljeno u crno-bijelom tonu bez sivih zona” iznosi DPA u svojoj analizi te tvrdi kako u udžbenicima se pozicija vlastitog naroda kao žrtve dokazuje kroz učenju o 19. stoljeću.

DPA nadodaje: “Svaka krivica je uvijek apsolutno na drugoj strani. Strašni zločini pripadnika svojeg naroda redovito se opisuju kao “osvetničke akcije pojedinaca” i tako umanjuju. Dok smo “mi” uvijek bili miroljubivi i konflikte htjeli isključivo rješavati diplomatskim putem, “oni” su se samo bavili agresivnim osvajanjima”.

Poznata njemačka agencija u svom istraživanju navodi se kako se u Hrvatskoj uči da je samostalnost države zapravo reakcija na višestoljetne želje Srba da vladaju nad Hrvatima, dok se učenici u Srbiji pak uče kako su se Srbi uvijek samo branili od “fašističkog hrvatskog nacionalizma” i da bi bez toga inače bilo istrebljeni.Srbiju se u udžbenicima za povijest predstavlja kao uzor demokracija, koja je nažalost stalna žrtva “svjetske zavjere”, te se u jednom udžbeniku može doslovno naći sljedeća rečenica: “Ono što u Drugom svjetskom ratu nije uspjelo fašističkoj Hrvatskoj kasnije su napravile euro-američke demokracije.” Misli se na “nestanak Srba” iz Hrvatske. Spominje se naravno i “austrijsko-njemačka zavjera” protiv Srbije.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI