SRUŠEN TEMPERATURNI REKORD: U Španjolskoj izmjerili 47,4 Celzijevih stupnjeva!

Foto: Pixabay

Toplinski val koji ovih dana grije Hrvatsku osjeća se i u ostatku Europe. U Španjolskoj je u gradu Montoru, u južnoj pokrajini Cordobi, izmjerena rekordna temperatura od 47,4 Celzijevih stupnjeva, objavila je u nedjelju državna meteorološka agencija (AEMET).

Temperatura je zabilježena u subotu u 17 sati po lokalnom vremenu, a viša je od prethodnog rekorda zabilježenog na istome mjestu 13. srpnja 2017. godine.

Nedugo nakon toga u zračnoj luci u Cordobi zabilježeno je 46,9 Celzijevih stupnjeva. Toplinski val koji je zahvatio Španjolsku nastavio se i u nedjelju s temperaturama koje u nekoliko pokrajina iznose i više od 45 Celzijevih stupnjeva.


Španjolska meteorološka agencija ističe da su ovakve temperature puno više od uobičajenih sezonskih normi i posljedica su vala vrlo vrućeg zraka iz Sjeverne Afrike. U razdoblju između 2011. i 2020. u Španjolskoj je evidentirano dvostruko više toplinskih valova nego u bilo kojemu od prethodna tri desetljeća.

Osim vrućina, Mediteranom bjesne i požari. Protekla dva tjedna u Grčkoj i Turskoj bila su paklena, a na ruku im ne idu ni visoke temperature ni nedostatak kiše.Facebook Comments

Loading...
DIJELI