STAO ČVRSTO UZ NJEGA: Orbanu stigla nova potpora i podrška! Janša ga branio i pred europskim novinarima, evo što je zatražio

Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Slovenski premijer Janez Janša u petak je u razgovoru s dopisnicima europskih medija stacioniranih u Bruxellesu ponovio da je protiv “dvostrukih standarda” koje zapadne članice primjenjuju u osudama “iliberalnih” konzervativnih vlada u Poljskoj i Mađarskoj, čemu nekada pridodaju i njegovu.

“Europska unija nije unija bez srednje Europe”, kazao je Janša kojega smatraju pristašom politike koju prema Bruxellesu provodi mađarski premijer, pa je u dijelu europskog tiska dobio i epitet “malog Orbana”.

Janša je, uz poljskog premijera, bio jedini čelnik EU-a koji je na summitu podržao mađarskog premijera zbog zakona o LGBT-u, a poput Orbana, sukobio se i s Bruxellesom čije dužnosnike zna nazvati neizabranim birokratima i zbog medijskih sloboda i provođenja vladavinje prava i medijskih sloboda.

“Nemamo problema s tim da se provjeravaju vladavinu zakona, sloboda tiska, financiranje medija”, kazao je europskim novinarima na slovenskoj turneji Janša, ali je inzistirao da Slovenija ima svoje zakone i kontrole i da je suverena država, te da se u Bruxellesu manje članice i one s istoka Europe znaju tretirati kao drugorazredne zemlje.

“Slovenija nije kolonija i inzistiramo na potpuno jednakom tretmanu”, kazao je Janša, čija je zemlja s 1. srpnja preuzela šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije.



Dan prije, Jynša je na kritike da sabotira imenovanje slovenskog delegiranog tužitelja u Ured europskog javnoj tužiteljstva (EPPO), tijelo koje će će ispitivati moguće zloporabe sredstava iz europskoih fondova, kazao da će tužitelja možda imenovati do jeseni, ali da vlade koje je vodio nikad nisu imale problema s kontrolom korištenja europskih sredstava, te da u EPPO kao oblik proširenje suradnje u EU-u nije ušlo više članica, ne samo Poljska i Mađarska nego ni Irska ili Švedska.

Korištenje dvostrukih standarda prema slabijim članicama moglo bi izazvati podjele i kolaps Unije, a s onima koji na EU gledaju kao Orban, po Janšinim riječima, treba voditi otvoren dijalog u okviru dijaloga o budućnosti Europe.

Janša je u četvrtak iza zatvorenih vrata na kojima je s članovima Europske komisije bilo riječi o poštivanju vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa izazvao incident, prozvavši slovensko sudstvo da su u njemu “stari kadrovi” bliski oporbenim strankama, na što su reagirali i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i izvršni potpredsjednik Komisije Frans Timmermans koji iz prosvjeda nije htio s Jnašom biti na podiju za “obiteljsku fotografiju” Komisije i slovenske vlade.

Janša ne misli da je svojim pokazivanjem fotografije nekih slovenskih sudaca u društvu lidera iz vodeće oporbene stranke izazvao skandal nego da je ukazao na probleme zbog kojih slovensko pravosuđe ostaje bez potrebnih reformi.

“Bilo je konkretnih pitanja o vladavini zakona, a mi smo na njih odgovorili”, kazao je Janša, koji redovito osuđuje pristranost medija i pravosuđa u svojoj zemlji, a neke od političkih stranaka naziva ekstremističkima i protivnim ustavu.

Budući da misli da se i u europskom tisku prenose stajališta koje u svijet “izvoze” pristrani ljevičarski mediji u Sloveniji kako bi se srušila njegova vlada, Janša je u petak novinarima iz Bruxellesa prikazao i duži video u kojemu je pokušao prikazati svoju stranu medalje o nezavisnosti i političkom vezama slovenskih medija.

Pokazalo se da je to isti video materijal koji je Janša neuspješno pokušao prikazati prilikom nedavne online rasprave u Europskom parlamentu o napadima njegove vlade na medije, kad se iz rasprave naprasno isključio jer je taj video prilog bio “cenzuriran” od strane moderatorice.

Janša će u utorak slijedećeg tjedna o prioritetima slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a govoriti na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta, nakon čega po običaju slijede pitanja eurozastupnika iz različitih političkih skupina.

Kako navode slovenski mediji, Janša s obzirom na njegovu već stečenu reputaciju i stajališta može računati na oštre kritike, osobito iz skupina socijaldemokrata, liberala, zelenih i ljevice, a možda iz iz dijela europskog desnog centra od kojega su se Janša i njegova stranka udaljili udesno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI