Starešina, Visković i Hodak o kulturi i politici u 2016., nitko nije pokazao previše zadovoljstva

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Odvjetnik Zvonimir Hodak dao je svoj osvrt na prošlu godinu, istaknuvši da je 2016. godina, barem što se kulture tiče, njemu jako bliska

U emisiji Pola ure kulture na HRT-u svoj su pogled na 2016. godinu u kulturi i politici, između ostalog, dali publicistkinja Višnja Starešina, pisac Velimir Visković i odvjetnik Zvonimir Hodak. Nitko nije pokazao previše zadovoljstva prošlom godinom.

Publicistkinja Višnja Starešina osvrnula se na situaciju u svijetu, ali i u Hrvatskoj.

“Protekla godina je i u Hrvatskoj i u svijetu čini mi se ostala upamćena po potrošenosti starih modela upravljanja, po krizi establishmenta, osobito političkog, i po tome što su otvorena vrata promjenama”, rekla je Starešina i dodala:

“Tako ćemo u Hrvatskoj pamtiti početak promjene dosadašnjeg modela upravljanja preko dogovorne politike i ostataka dogovorne ekonomije gdje je prvi korak učinjen s Oreškovićevom vladom, s Mostom i nastavljen s novom koalicijskom vladom HDZ-a i Mosta. Promjene koje su pokazale prezasićenost establishmentom su se dogodile i u vidu Brexita, i u vidu američkih izbora koji su nam donijeli Trumpovu pobjedu”, istaknula je Starešina i dodala kako vidimo da je kraj tog modela i po odustajanju francuskog predsjednika od ponovne kandidature, kao i po propasti referenduma u Italiji zbog kojeg je morao otići premijer Renzi.

“Zapravo, čini mi se da smo pred vratima promjena. U kojem će smjeru one ići? Hoće li biti jednostavne? Vjerojatno ne, ali za sljedeću godinu su vrata promjena čini mi se otvorena”, zaključila je Višnja Starešina, prenosi Direktno.hr.



Oglasio se i Velimir Visković, pisac i leksikograf poznat po relativizaciji komunističkih zločina u Hudoj jami. Obrušio se na bivšeg ministra kulture:

“Na općem planu kulturnjaci će sasvim sigurno pamtiti ovu godinu po ministru koji je čini mi se zalutao bez ikakvih stvarnih strukovnih predispozicija na mjesto ministra kulture. Dakle, Zlatko Hasanbegović je na neki način negativni junak za kulturnjake prošle sezone. Za razliku od prethodnih ministara iz redova HDZ-a koji su se ponašali kao dobri, marljivi, skrbni poslovođe hrvatske kulture kojima je cilj da stvore uvjete za što veći procvat različitih usmjerenja. U krajnjoj liniji same političke orijentacije im nisu bile bitne”, rekao je Visković koji smatra da se Zlatko Hasanbegović postavio kao jedna vrsta ideološkog komesara.

“On je po svojim osobnim afinitetima i političkim nazorima dijelio i darovao novac ili ga oduzimao kulturnjacima. U jednoj maloj kulturi bez realnog tržišta uloga distributera novačanih sredstava je zaista važna”, istaknuo je Visković.

Kad je riječ o pojedinačnim ostvarenjima, istaknuo je knjigu “Doba mjedi” Slobodana Šnajdera.

“U njoj je on doživio svoj prozni vrhunac. Knjiga je bila nagrađivana i dosad je dobila pet nagrada. Radi se o velikoj knjizi u kojoj se on bavio biografijom vlastite obitelji. Riječ je o najzrelijoj knjizi prošle godine, o pravom književnom događaju”, zaključio je Visković.

Odvjetnik Zvonimir Hodak dao je svoj osvrt na prošlu godinu, istaknuvši da je 2016. godina, barem što se kulture tiče, njemu jako bliska.

“Naime, ja stanujem 30 metara od Umjetničkog paviljona, pa pratim svaku izložbu. Istina je ono što sam nedavno pročitao u novinama, a to je da se na izložbama uglavnom pojavljuju stari ljudi. Mladih gotovo da i nema. To je jedna anomalija i mislim da je to čudno”, rekao je Hodak i dodao:

“Što se tiče politike, mislim da se Hrvatska baš uklopila u EU. Mi još uvijek slijedimo vjetrove i intencije onih koji su iznad nas. To smo vidjeli nedavno kada smo našim komšijama blokirali Poglavlje 26. No, bio je dovoljan jedan poziv Joe Bidena, potpredsjednika SAD-a, koji će to biti još desetak dana, i isti čas smo potpisali. Tako ćemo potpisati i sve ostale odjeljke. Znate da se u EU ulazi konsenzusom svih zemalja”, komentirao je Hodak i zaključio:

“Hrvatska pokazuje mišiće, ali oni vrlo brzo splasnu. Dakle, generalno nisam zadovoljan s hrvatskom politkom, ni kako se vodi. Premalo je samostalnosti i premalo nacionalnih interesa”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI