ŠTERN VLADI DAO IDEJU KAKO DA SPRIJEČI DIVLJANJE CIJENA! No zbog nečega je jako ljut: ‘Tako dalje ne može, moramo sjesti s njima’

Foto: Screenshot N1

Energetski stručnjak Davor Štern  komentirao je posljednje mjere koje je vlada poduzela kako bi spriječila drastičan rast cijena goriva. Podsjetimo, Vlada je u ponedjeljak odlučila smanjiti trošarine.

“Ovo je dokaz da Vlada brine. Kako brine? Onoliko koliko može. Jasno da su distributeri nezadovoljni, marže su nakon dugo vremena pale, ali oni su imali jako dugo visoke marže”, navodi Štern.

“Onda dolazimo u područje Biblije – sedam debelih godina, sedam mršavih godina…”, dodaje Štern za N1.

Komentirao je i poskupljenje električne energije, navodeći da je HEP to dobro podnio, tako da stanovništvo to nije osjetilo.

“Ovo što se sad događa s naftnim derivatima je činjenica da u nedostatku derivata na tržištu, jer stalno govorimo da je Rusija pod embargom za naftu, ali je i pod embargom za derivate, a ona je kod sebe povećala proizvodnju derivata da ne bi izvozila sirovinu u obliku sirove nafte nego ju je prerađivala – toga će nestajati sve više i distributeri će morati to plaćati skuplje”, istaknuo je Štern.Ističe da Hrvatska treba državnu energetsku kompaniju.

“Moramo dovesti do toga da država shvati da joj treba nacionalna državna energetska kompanija koja će biti osolonac energetike. Da nije bilo INA-e, mi ne bismo dobili naš obrambeni rat, Domovinski rat ili bismo ga dobili uz puno više žrtava. To nas je tada jako spasilo”, navodi energetski stručnjak.

Ističe da treba sjesti s Mađarima i dogovoriti se. “Imamo mogućnost preuzimanja upravljanja u kriznim situacijama, a ovo je krizna situacija. Kao što je Orban proglasio izvanrednu situaciju, mi možemo to napraviti. Moramo konačno sjesti s Mađarima, mora se raščistiti ta priča, to ne može ići dalje tako.”

Kaže da postoji i mogućnost nacionalnizacije kompanije. “Moramo brinuti za sebe, sigurno Orban i Europska komisija ne brinu za nas.”

Što Vlada još može učiniti po pitanju cijena goriva? Štern navodi da država uvijek ima puno prostora i puno alata u svojim rukama.

“Može se dirnuti i u stopu PDV-a koja se čuva kao svetinja. Međutim, i ona je podložna promjenama. Cijene koje divljaju na svjetskom tržištu i bit će još više jer će tek sad doći do izražaja embargo na ruske proizvode. Ako Europa i sankcije uspiju spriječiti da ta roba dođe posrednim putevima na tržište, onda neće poskupjeti ali će biti nedostatak robe jer se ne može nadomjestiti ta količina derivata i plina koji dolazi iz Rusije u EU”, ističe Štern.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI