Stier dao ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova, ostaje u HDZ-u!

Patrik Macek/PIXSELL

U razloge svoje ostavke očito nije želio dublje ulaziti

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier medijima se obratio u 15.30 sati u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP). Obraćajući se novinarima u sjedištu ministarstva Stier je kazao da je velika je čast predstavljati Hrvatsku u svijetu, ali da je važnije ovdje živjeti demokršćansku opciju. Rekao je i da ostaje politički tajnik HDZ-a te da će se posvetiti radu u Saboru.

“Prije tjedan dana sam tražio od premijera da na ovo mjesto imenuje novu osobu koja će dobro, funkcionalno funkcionirati. Potrebno je ovdje jačati demokršćansku osnovu, a moja je procjena da to mogu činiti i kao član HDZ-a i ministar. Smatrao sam da je najbolje da premijer još prošloga tjedna predloži novu osobu na mjesto ministarstva, no premijer nije htio da budem razriješen dužnosti dok sam bio u inozemstvu da se izbjegnu netočne interpretacije – da ću otići iz HDZ-a ili uskratiti podršku Andreju – to je netočno. Dao sam ostavku na ovu dužnost, da se mogu posvetiti ulozi političkog tajnika HDZ-a na terenu. Do imenovanja nove osobe na mjesto Ministarstva vanjskih poslova, obavljat ću i tu dužnost. Nova zadaća koja je preda mnom nova je hrvatska paradigma o kojoj sam pisao u svojem eseju. Vrijeme je da uvedemo načelo jedan član – jedan glas u HDZ-u, i to bi trebale uvesti sve stranke, a ne samo HDZ. Svi članovi HDZ-a moraju imati pravo da odaberu one ljude koji će donijeti ključne odluke za stranku, a u konačnici i za Hrvatsku”, rekao je Davor Ivo Stier.

Na novinarska pitanja nije želio odgovoriti. Mnogi su Stieru to zamjerili, ističući da očito ne želi dvosmjernu komunikaciju. U razloge svoje ostavke očito nije želio dublje ulaziti.

Plenkoviću je dakle još prije tjedan dana predlagao da imenuje novog ministra vanjskih poslova, no Plenković je to odbio učiniti jer je Stier tada bio na poslovnom putu u New Yorku. Sam Stier naglasio je da će nastaviti djelovati kao saborski zastupnik, ali i politički tajnik HDZ-a. Pozvao se na svoj esej “Nova hrvatska paradigma” te naglasio da ima namjeru djelovati i mijenjati HDZ iznutra.

Hoće li se Plenkoviću ova Stierova ideja svidjeti ili ne, tek ostaje vidjeti.



>>> Hoće li Stier danas podnijeti ostavku? Evo što kaže Zlatko Hasanbegović

Podsjetimo, o Stierovoj ostavci u medijima se nagađa od subote, nakon što je to objavio Novi list. Taj je dnevnik, pozivajući se na neslužbene informacije, objavio da je Stier dan nakon drugog kruga lokalnih izbora kuvertirao svoju ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova te dužnost političkog tajnika HDZ-a, nezadovoljan što je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dogovarao formiranje nove parlamentarne većine s HNS-om, odnosno ulazak te stranke u Vladu, nakon što je propala suradnja HDZ-a s Mostom. Stier je bio zagovornik suradnje s Mostom i nakon što je došlo do razlaza, izrazio je žaljenje zbog toga te dodao da se on u stranci zauzimao za nove izbore.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI