STIGAO MU I SLUŽBENI POZIV, ODNOSI NIKAD BOLJI! ‘Vide se plodovi naše suradnje, Kina je na pravoj strani povijesti kada je u pitanju Ukrajina’

Foto: Guliver

Završio je službeni sastanak Xija i Putina u Moskvi. Konferencija za novinare koju smo očekivali u 16 sati je odgođena jer su razgovori između njih dvojice očito dugo trajali, javlja Sky News.

Sky News ima informaciju da su razgovori završeni tako da su dvojica čelnika navodno potpisala dokumente o strateškoj suradnji.

Putin je dosad razgovore opisao kao uspješne i konstruktivne dodavši kako se nada da će ostati u stalnom kontaktu s predsjednikom Xijem.

Ruski predsjednik je rekao da su on i Xi potpisali izjave koje u potpunosti odražavaju prirodu ruskih i kineskih odnosa, koji su na najvišim razinama u povijesti njihovih zemalja.

Na zajedničkoj konferenciji s kineskim predsjednikom Xijem Putin je rekao da se Zapad bori do zadnjeg u Ukrajini.



Dodao je da bi Moskva reagirala na britansko slanje streljiva s osiromašenim uranom kijevskim snagama. Velika Britanija je nedavno priopćila da će Ukrajini poslati projektile za probijanje oklopa koji sadrže osiromašeni uran.

“Zapad još nije spreman za kineski mirovni plan za Ukrajinu. Kineski mirovni prijedlozi bi se mogli koristiti kao temelj za rješavanje sukoba u Ukrajini kada Kijev i njegovi zapadni saveznici budu spremni”, rekao je Putin.

Xija je pred novinarima nazvao prijateljem.

“Rusija i Kina povezane su našim dobrosusjedskim odnosima. Naravno da su naši glavni prioriteti trgovina i gospodarstvo i to je sasvim prirodno, uzimajući u obzir da je Kina vodeći trgovinski partner naše zemlje”, rekao je Putin.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u utorak Peking da ne isporučuje Moskvi smrtonosno oružje, dok su se čelnici Rusije i Kine sastali u Moskvi na razgovorima.

“Nismo vidjeli nikakve dokaze da Kina isporučuje smrtonosno oružje Rusiji, ali smo vidjeli neke znakove da je to bio zahtjev Rusije i da je to pitanje koje kineske vlasti razmatraju u Pekingu”, rekao je Stoltenberg na novinskoj konferenciji u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

“Kina ne bi trebala pružati smrtonosnu pomoć Rusiji, to bi značilo podržavanje ilegalnog rata”, dodao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI