STIGLA JE POTVRDA ONOG ŠTO SE ČEKALO: Uhićena Maja Šupe razriješena sudačke dužnosti, pa izlazi iz zatvora!

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Državno sudbeno vijeće (DSV) danas je objavilo da je Maja Šupe, šibenska sutkinja uhićena zbog korupcije, razriješena sudačke dužnosti.

“Maja Šupe, sutkinja Općinskog suda u Šibeniku, razrješava se sudačke dužnosti s 29. rujna 2022., na vlastiti zahtjev”, stoji u obavijesti o sjednici DSV-a održanoj danas.

Prije tri dana sudac istrage splitskog Županijskog suda Ivica Botica odbio je prijedlog branitelja šibenske sutkinje Maje Šupe da joj se ukine istražni zatvor u kojem se od 8. rujna nalazi zbog Uskokovih sumnji da je primala mito kako bi donijela oslobađajuću presudu.

Podsjetimo, ​Šupe je ranije u rujnu pritvorena zajedno s ​odvjetnikom Branimirom Zmijanovićem i poduzetnikom Blažom Petrovićem. Svi su osumnjičeni za kazneno djelo primanja i davanja mita. Istražni zatvor Uskok je tražio zbog opasnosti od ponavljanja djela te opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Tužiteljstvo ih sumnjiči za koruptivna nedjela u kojima je sutkinja primila mito od 15 tisuća eura da donese oslobađajuću presudu Blažu Petroviću, a u svemu je posredovao odvjetnik Zmijanović.

Odvjetnik tvrdi da je zahtjev za mirovinom podnijela mjesec dana prije uhićenja

Na ispitivanju u Uskoku sutkinja Šupe je negirala kaznena djela za koje ju sumnjiče te je odgovarala na pitanja tužiteljstva i obrane. Njen je odvjetnik tada je ​otkrio da je mjesec dana ​prije uhićenja ​podnijela zahtjev za mirovinu jer joj je narušeno zdravlje.​

Zapriječena zatvorska kazna za primanje i davanje mita je do deset godina.

A upravo odlukom  razriješena sudačke dužnosti stvorene su pretpostavke da otpadne i posljednja osnova po kojoj je bila u istražnom zatvoru, a to je utjecaj na svjedoke.

S obzirom na to da je na vlastiti zahtjev razriješena sudačke dužnosti, više nije u poziciji da ponovi djelo.

Priložio je preslik odluke s interneta, sudac sada čeka službeni dokument DSV-a nakon čega će ukinuti rješenje o istražnom zatvoru.

Branitelj Maje Šupe početkom tjedna već je predložio puštanje iz pritvora, no tada je bila na snazi samo njezina suspenzija zbog određivanja istražnog zatvora, a ne i zbog pravomoćno pokrenute istrage, piše Dalmatinski portal.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI