STIGLA JE PRAVA DIJAGNOZA ZA HRVATSKU DESNICU! ‘Presložite ideje, a ne osobne ambicije!’

Foto: Patrik Macek /Pixsell

Je li preslagivanje i ujedinjenje na hrvatskoj desnici moguće, pitanje je to na koje je pokušao odgovoriti bivši saborski zastupnik i poznati liječnik Dražen Đurović koji smatra kako je preslagivanje i na desnici, i na ljevici složen proces.

‘’Ono što se meni čini jest kako na desnici ne nedostaje ni aktera, ni glasača, ni ambicija. No, kronično nedostaje političkih ideja i svježine. Jesu li odgovor “neki novi ljudi”? Ili će odgovor doći u obliku neke uvezene političke franšize, gotovog proizvoda, kakvu vidimo u slučaju platforme Možemo na ljevici. Treba li ta desnica živjeti u vidljivoj i nevidljivoj simbiozi s HDZ-om ili je to samo jednokratni “seks s crnom udovicom” nakon kojeg manji partner zadovoljan umire?

U slučaju DP-a vidjeli smo sjajan marketing i posvemašnju odsutnost sadržaja. U slučaju MOST-a nevjerojatne akrobacije, ali i moć preživljavanja uz postupno sazrijevanje. Suverenisti se bore za politički prostor u jednoj dosta uskoj političkoj niši. Ima tu još nekoliko opcija koje vise ili su u nastajanju. Jedna je i Karolinina.

Koja determinira društvenu nepravdu i nejednakost građana kao glavni društveni problem. Osobno mi se ta politička ideja jako sviđa. Iskreno vjerujem u društvo jednakih mogućnosti za sve. Naravno, ne sovjetskog već američkog tipa’’, navodi poznati liječnik i branitelj uz opasku da on za razliku od zastupnice Vidović Krišto duboko vjeruje da za to nisu krivi samo Udba, Juga i komunisti.

‘’Nakon 30 godina državne neovisnosti u Lijepoj Našoj stasale su i generacije naših, hrvatskih lopova. Sve o tim temama odavno je rekao i napisao briljantni Otac Domovine dr. Ante Starčević čiju su političku baštinu sive eminencije hrvatske vlasti od 90-tih do danas zakopale 100 metara duboko kako ju više nitko nikada ne bi oživio. Danas je pojam pravaštva u političkom životu potpuno kontaminiran i osakaćen do mjere ridikuloznosti.



Kad se sve stavi na stol i hladno proanalizira možda će pravo rješenje ipak doći s nekim “know how” političkom franšizom iz EU. Koja će poraziti HDZ na desnici kao što Možemo gazi SDP na ljevici. Neka inačica AFD-a ili Forza Croatia.  Pitanje sadržaja? Ključno: jednakopravnost svih građana (a ne povlašteni položaj nekih), hrvatski politički narod neovisno o etnicitetu, jačanje vladavine prava; rigorozne kazne i njihova beskompromisna provedba, monetarni suverenitet, demografska politika koja vodi ka rastu broja stanovnika, jaka obrambena politika, politika deregulacije, simplifikacije i oštre (čitaj nemilosrdne) penalizacije kršenja zakona.

Obitelj kao središnja jedinica društva. Protuimigrantska, da protuimigrantska politika. Vidite li vi i natruhe tih tema u današnjim strankama hrvatske desnice? Možda je vrijeme da se na desnici počnu preslagivati političke ideje, a ne samo osobne ambicije’’, zaključuje Dražen Đurović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI