STIGLA JE PRESUDA KOJU JE SVIJET ČEKAO: Senat odlučio o sudbini Trumpa! O svemu se oglasio i on sam

Foto: Profimedia

Senat SAD-a je u subotu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa oslobodio optužbe za poticanje na pobunu i smrtonosni napad njegovih pristaša na Kapitol, sjedište američkog Kongresa.

Za proglašenje Trumpa krivim glasalo je 57 a za oslobađanje krivnje 43 senatora, no za osudu je bila potrebna dvotrećinska većina od 100 senatora, odnosno 67 senatora.

U glasanju u senatu, u kojem je po 50 demokratskih i republikanskih senatora, demokratima se pridružilo sedmero republikanaca.

Donald Trump u subotu je ustvrdio da je suđenje protiv njega u senatu bila još jedna faza “najvećeg lova na vještice u povijesti naše zemlje”.

On  je proslavio  glasanje u Senatu koje ga je oslobodilo optužbe za poticanje na pobunu.“Prvo želim zahvaliti timu predanih odvjetnika i drugima na njihovom neumornom radu u očuvanju pravde i obrani istine”, rekao je bivši predsjednik.

“Najdublje zahvaljujem i svim američkim senatorima i članovima Kongresa koji su se ponosno zalagali za Ustav koji svi poštujemo i za sveta pravna načela u srcu naše zemlje. Naš povijesni, domoljubni i lijepi pokret Učinimo Ameriku opet velikom (Make America Great Again) tek je započeo. U mjesecima koji slijede imam puno toga za podijeliti s vama i radujem se što ćemo nastaviti naše nevjerojatno zajedničko putovanje kako bismo postigli američku veličanstvenost za sve naše ljude. Nikad nije bilo ničeg sličnog ”, objavio je Trump.

Čelnik demokratske većine u senatu Chuck Schumer u subotu je osudio glasanje republikanskih senatora rekavši da nisu imali hrabrosti ni morala osuditi Trumpa.

“Velika većina republikanaca u senatu, uključujući republikanskog čelnika, glasala je za oslobađanje bivšeg predsjednika Trumpa krivnje, upisavši zauvijek u povijest svoje ime uz njegovo”, rekao je Schumer.

“Pogledajte što su republikanci morali braniti, pogledajte što su bili prisiljeni oprostiti”, nastavio je. “To je najzlobniji čin koji je jedan predsjednik ikad počinio, a većina republikanaca ne može pokazati hrabrost ili moral da ga osudi.”

Lider senatske manjine Mitch McConnell, koji je glasovao protiv osude Trumpa, nakon presude je izrekao oštre primjedbe na račun bivšeg predsjednika.

“Nema sumnje da je predsjednik Trump praktično i moralno odgovoran za izazivanje događaja. Ljudi koji su upali u ovu zgradu vjerovali su da postupaju prema željama i uputama svog predsjednika.”

Trump je napustio Ovalni ured 20. siječnja i prvi je bivši američki predsjednik kojemu se sudilo nakon napuštanja ureda, a u slučaju osude senata Trump je mogao izgubiti pravo da se kandidira za još jedan mandat.

Veći dio suđenja proteklih dana usmjerio se na to koliko je Trump znao o postupcima svojih pristaša koji su upali u Kongres nastojeći spriječiti zastupnike oba doma da potvrde izbornu pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima u studenome.

Osuda nije bila vjerojatna jer se najmanje 17 republikanca moralo pridružiti 50-orici demokrata da proglase Trumpa krivim.

Optužnica izglasana u zastupničkom domu, 13. siječnja, a koju je podržalo desetero republikanaca, Trumpa je teretila da je poticao pristaše na upad u zgradu Kongresa 6. siječnja.

Senat je u utorak navečer suđenje Donaldu Trumpu proglasio ustavnim i time otvorio put za cjelovit postupak suđenja bivšem predsjedniku po optužbi za poticanje nasilja. Suđenje je počelo u srijedu.

Trump je dva mjeseca nakon izbora 3. studenoga, na kojima je pobijedio demokratski kandidat Joe Biden, ustrajno ponavljao neutemeljene tvrdnje da mu je izborna pobjeda ukradena, a njegov pokušaj da preokrene rezultat izbora kulminirao je nakon skupa 6. siječnja.

U zapaljivom govoru na skupu Trump je ponovio tvrdnje o izbornoj prevari svojim pristašama nakon čega je došlo do napada na Kapitol, sjedište zakonodavnih vlasti SAD-a.

U napadima je poginulo petero ljudi, uključujući policajca koji je osiguravao Kapitol.

Trumpovi odvjetnici tvrdili su da su njegove riječi na skupu zaštićene njegovim ustavnim pravom na slobodu govora. Po Trumpovim odvjetnicima, napad je bio “grozan”, ali je proces nepravedan, a demokratski tužitelji licemjerni jer se radi o “političkoj osveti”. Naglašavali su da je Donald Trump pozvao pristaše da na “miran i domoljuban način” marširaju na Kapitol.

Uvjereni da bi Donald Trump opet učinio isto kada bi se vratio na vlast, demokratski tužitelji su pozvali američke senatore da bivšem predsjedniku onemoguće da se ponovno kandidira zbog “poticanja” svojih pristaša na napad na Kapitol.

Sedamdeset jedan posto punoljetnih Amerikanaca, uključujući gotovo polovicu svih republikanaca, vjeruje da je Trump barem djelomično odgovoran za pokretanje napada na Kapitol, ali je samo oko polovice smatralo da Trump treba biti osuđen zbog poticanja na pobunu, pokazalo je istraživanje Ipsosa za Reuters.

Trump (74) je najavio mogućnost da se ponovno kandidira za predsjednika 2024. godine.

On je tek treći predsjednik kojega je Zastupnički dom ikad opozivao te prvi koji je opozivan dva puta i koji se suočio s opozivom nakon napuštanja dužnosti. No, Senat još nikada nije osudio ni jednog predsjednika. Ovom oslobađajućom presudom, međutim, ne završavaju i mogućnosti drugih kongresnih akcija protiv njega, poput prijedloga za izricanje nepovjerenja.

Postupak opoziva može se promatrati i u kontekstu bitke za budućnost Republikanske stranke. Neki Republikanci uglavnom umjereni te zastupnici, nezadovoljni su u smjerom u kojem je Trump krenuo prema njihovoj stranci.

O svemu se oglasila i Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi koja je osudila je u subotu senatore koji su omogućili oslobađanje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa kao “kukavičku skupinu republikanaca”.

Senat SAD-a u subotu je bivšeg predsjednika Donalda Trumpa oslobodio optužbe za poticanje na pobunu i smrtonosni napad njegovih pristaša na Kapitol, sjedište američkog Kongresa.

Pelosi je optužila lidera republikanaca u Senatu Mitcha McConnella jer nije dopustio da se Senatu dostavi optužnica za opoziv dok je Trump još bio u Bijeloj kući.

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI