STIGLA PRESUDA ZA NEVIĐENU TRAGEDIJU U ANDRAŠEVCU: Vlasnica doma za starije i nemoćne osuđena na četiri i pol godine zatvora!

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Od tragedije u nekadašnjem domu za starije i nemoćne osobe u Andraševcu prošlo je gotovo godinu i pol dana.

Zbog kvara na kaloriferu u vatrenoj buktinji je život izgubilo šest korisnika, a vlasnica tog bivšeg Doma Gabrijela Čičković suočila s nepravomoćnom presudom. Naime, na Županijskom sudu u Zagrebu sutkinja Jadranka Kos osudila ju je na 4 godine i 6 mjeseci zatvora, javlja Jutarnji.

Čičković na objavu presude nije došla jer nije ni morala, a u kaznu će joj biti uračunat i 21 dan koji je provela u istražnom zatvoru.

No, to je slaba utjeha obiteljima tragično preminulih Ivke Špoljarić (90), Darinke Bekina (81), Jelene Bogović (103), Božidara Bertola (69), Božene Lovrenčić (85) i Danice Kovačić od kojih su neki postavili imovinsko-pravni zahtjev.

Podsjetimo, na prošlom ročištu početkom tjedna Čičković je, gušeći se u suzama, iznijela obranu te odgovarala na pitanja odvjetnika Igora Cišpera.



“Jako mi je žao što se sve to dogodilo. Teško mi je i ispričavam se još jedanput obiteljima stradalih. Svi štićenici su bili dio moje obitelji. U radu Doma sam sudjelovala svakodnevno. Obilazila sam oba objekta. Išla sam po veš koji je s njih presvučen, s doktorima sam išla u vizitu, svakog sam poimence znala i bila u kontaktu s obiteljima. Svi su me mogli zvati 24 sata dnevno. Što se tiče tog malog objekta u kojem su poginuli, bio je uredan.

Napravili smo ga za našu kćer, ali se ona udala pa smo ga prenamijenili za korisnike. U njemu je bio i televizor te čajna kuhinja i nije imao stepenice pa se u njega lako moglo ulaziti”, rekla je Čičković otkrivši da je sporni kalorifer ona osobno kupila 1. prosinca 2019. u KTC-u. Djelatnice su joj rekle da su se prethodni pokvarili, a kako pokvarene stvari ne popravljaju, kupljeni su novi.

“Bila je nedjelja. KTC je radio. Kupila sam tri kalorifera s garancijom. Da sam znala da se ovo može dogoditi, nikad ih kupila ne bih. Pritužbi korisnika na Dom nije nikada bilo, niti ga je itko napustio zbog nezadovoljstva. Službe u Županiji su znale za domove koji rade bez dozvola. Surađivala sam s nizom socijalnih službi i Hitnom.

Isto tako CSS me znao zvati po preporukama za smještaj i svi su znali da imam Dom 1 i 2 u kojima su korisnici imali prijavljeno prebivalište. No nikad mi nije bila došla kontrola. Sada kad gledam, da barem je jer do tragedije ne bi došlo. Joj moja Ivkice…” , zavapila je Čičković dodavši da je odrasla s bakom i otuda empatija prema starijim osobama.

Na upit odakle tolika potražnja za “Zelenom oazom” s obzirom na to da je bio prekapacitiran, kaže da je s ljudima postupala dostojanstveno i da su se osjećali voljeno.

Čičković tvrdi kako je sa zaposlenicima imala obiteljski odnos. Odlazila je na sprovode, a ako nije bila u mogućnosti, kaže, slala je cvijeće.

“No, od ovih šest se nažalost nisam mogla oprostiti. Da sam barem ja mrtva”, zaključila je optužena.

Županijska tužiteljica je nakon saslušane obrane istaknula kako je delikatno održati završni govor nakon tako jedne, rijetko viđene emotivne obrane. Napomenula je između ostaloga da su tijekom sudskog postupka rasvijetljene sve okolnosti tragedije, da se radi o neizravnoj namjeri te da je požaru trebalo sat vremena da obuhvati cijeli objekt. Stoga da se Čičković pridržavala Pravilnika o minimalnim uvjetima i omogućila korisnicima 24-satnu permanentnu skrb, korisnici su se mogli izvući na vrijeme i spasiti.

“Činjenica je da je okrivljenu sam događaj jako pogodio, no još će ju više pogoditi šteta koju će morati nadoknaditi obiteljima oštećenih”, zaključila je tužiteljica nakon što je u spis pristigao još jedan u nizu imovinsko-pravnih zahtjeva težak 225.000 kuna s kamatama.

Odvjetnik okrivljene je, pak, ukazao da nema govora o neizravnoj namjeri već o nehaju. Pritom je ponovio da je za novi kalorifer postojala garancija, da korisnici nisu bili bez nadzora, ali i da država nije omogućila dovoljno domova za smještaj starijih i nemoćnih.

 

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI