Stigla prognoza za ljeto, izgleda da nas opet očekuju – vrućine

Poznati američki meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku prognozu za nadolazeće ljeto za cijelu Europu. Prema njihovoj najavi, većem dijelu Europe prijete opasni toplinski valovi, dok jugoistočnu Europu i područje Balkana očekuju jake oluje.

“Dugoročna razdoblja suše poljoprivrednicima će uzrokovati probleme, a sušno se vrijeme očekuje diljem kontinenta”, piše AccuWeather u svojoj prognozi za ljeto.

Jake oluje na Balkanu, ali i paklene vrućine

Dok će veći dio Europe biti pod udarom sušnog vremena i opasnih toplinskih valova, većem dijelu Balkana prijete učestale jake grmljavinske oluje. To vrijedi posebno za područje Dalmacije, ali i južne dijelove kopnene Hrvatske. Sjevernom Jadranu, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji prijete dulja razdoblja velikih vrućina i toplinski valovi.

“Iako dijelovi Balkana neće biti imuni na toplinske valove, ekstremna vrućina bit će ograničena”, piše AccuWeather.

Opasne oluje donijet će opasnost području od Grčke do Srbije, Rumunjske i Bugarske, ali i dijelovima Jadrana.



“Ove će oluje donijeti velik broj munja, bujične poplave i orkanske vjetrove te tuču”, upozoravaju meteorolozi. “Najjače oluje mogle bi dovesti i do stvaranja tornada”, dodaju.

Ovakve jake oluje očekuju se najviše tijekom poslijepodnevnih i večernjih sati. “Najveću opasnost donijet će orkanski vjetrovi, tuča i bujične poplave”, zaključuje se u prognozi za Balkan.

Opasne vrućine od Španjolske sve do središnje Europe

Ljeto će u Europi svakako obilježiti dugotrajni toplinski valovi koji će zahvatiti područja od Portugala i Španjolske pa sve do Poljske i Mađarske. Toplina će početi već u lipnju u Španjolskoj i Portugalu, a kasnije će se širiti na sjever i istok kontinenta.

Vrućine će biti dugotrajnije nego prošlog ljeta, kada su u dijelovima Portugala, Belgije, Nizozemske, Njemačke i Skandinavije zabilježene rekordne temperature, ali su uglavnom trajale samo tjedan dana.

Čak i kada najintenzivniji toplinski valovi popuste, uslijedit će samo kratko razdoblje prosječnih temperatura prije nego što se ponovno popnu na opasne razine.

Temperature veće od 38 stupnjeva očekuju se od područja sjeverne Francuske, Belgije i Nizozemske pa sve do Poljske, Slovačke i Mađarske.

“Temperature će u dijelovima južne i istočne Francuske od srpnja do početka kolovoza prelaziti 40 Celzijevih stupnjeva”, izjavio je meteorolog Tiluer Roys.

Dijelove Španjolske i Portugala očekuju toplinski valovi koji će trajati danima, a temperature će biti više od 43 Celzijeva stupnja. Uz to, noći će biti vrlo tople pa stanovnici osvježenje neće osjetiti ni tada.

Požari prijete Španjolskoj, Portugalu i Alpama

Intenzivni toplinski valovi i duga razdoblja suhog vremena tijekom ljeta donijet će i veliku opasnost od požara u većem dijelu zapadne i srednje Europe.

Područja s najvećim rizikom bit će ona od sjevernog Portugala do sjeverne Španjolske i od Alpa do Njemačke i Češke.

Vlažna zima i proljeće u većem dijelu zapadne i srednje Europe rezultirat će bujnijom vegetacijom nego prethodnih godina. Međutim, kako će suho vrijeme prevladavati početkom ljeta, tako će i opasnost od požara biti još veća.

Ljeto puno sunca od Velike Britanije do Francuske. Ali prijete suše

Sušna razdoblja dominirat će većim dijelom ljeta diljem Irske, južnih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva i sjeverne Francuske.

Temperature će općenito biti oko ili iznad prosjeka od lipnja do kolovoza. Bit će mogući kratki toplinski valovi, ali neće trajati dulje od tri-četiri dana.

“Tijekom ovih vrućih razdoblja temperature mogu dosegnuti 32 Celzijeva stupnja”, prognozira AccuWeather.

Foto: Accuweather Summer 2019
Facebook Comments

Loading...
DIJELI