STIGLA PRVA UPOZORENJA: Prosvjetarima koji se odbijaju cijepiti ili testirati prijeti se otkazima!

U drugom tjednu primjene odluke o obaveznom testiranju djelatnika bez covid potvrda u nekim se školama situacija se primirila jer su djelatnici pristali na testiranja ili su otišli na bolovanja dok su u nekim školama ravnatelji ipak pred “opsadom”, objavio je u utorak Jutarnji list.

Dio uspijeva spriječiti djelatnike bez potvrda i nalaza da uđu u razrede, a drugi dio ih propušta kako bi se izbjegao fizički sukob.

Zabilježeni su i slučajevi gdje su djelatnici od ravnatelja tražili da potpišu zahtjev za davanje izjave o preuzimanju odgovornosti od posljedica medicinskog zahvata – testiranja, što, naravno, ravnatelji nisu dužni potpisati.


Bilo je i prvih slučajeva upozorenja o pokretanju postupka za izvanredan otkaz. Tako je iz zagrebačke Drvodjeljske škole Jutarnjem listu potvrđeno da je dvoje djelatnika dobilo upozorenja pred otkaz.

Unatoč problemima s dvije djelatnice, takav scenarij zasad je uspjela izbjeći ravnateljica zagrebačke Gimnazije Lucijana Vranjanina Milica Medak. “Dvije djelatnice odbijale su testiranje, a nakon što sam im spriječila ulazak u školu, pozvale su policiju. Pred školom ih je podržavala grupa od 20 osoba. Drugoga dana jedna od njih je uspjela ući u školu. Zatekla sam je na hodniku i zamolila da izađe. Odbila je i pozvala sam policiju, no njihovi djelatnici nisu imali ovlasti za postupanje”, prepričava Medak.

U ponedjeljak je jedna djelatnica ipak donijela nalaz testa, a druga je otvorila bolovanje. Ravnateljica je rekla kako je “problem što iza ravnatelja ne stoji niti sindikat, niti grupa odvjetnika koji će ih braniti, niti imaju osiguranu besplatnu pravnu pomoć”.

“Dolaze nam ljudi s papirima na kojima su članci različitih zakona, za koje tvrde da ih mi ravnatelji kršimo. Nije li to zaplašivanje? Mogu misliti kako je u ovoj situaciji friškim ravnateljima”, naglasila je Medak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI