STIGLO OZBILJNO UPOZORENJE DHMZ-A: Dolazi kraj ljeta, pripremite se na obilnu kišu i poplave!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

U većini krajeva bit će barem djelomice sunčano i iznadprosječno toplo. Oblačniji će biti zapad zemlje, a ponajprije na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj, poslijepodne raste vjerojatnost za mjestimičnu kišu, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za utorak.

Osjetno će zahladnjeti u danima vikenda, u dijelovima unutrašnjosti i za desetak stupnjeva. Na moru će dojmu svježine doprinijeti jaka bura, olujne jakosti na udare. Bura će, naravno, rashladiti i more.

Ovime ćemo se definitivno pozdraviti s ljetom, stiže jesen i prije kalendarskog početka.

Puhat će umjeren, ponegdje i jak jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka između 26 i 31 stupnjeva Celzijusovih.



U nastavku prenosimo priopćenje:

“Promjenljivo i nestabilno razdoblje proteklih dana mjestimice je bilo praćeno grmljavinskim nevremenima i obilnom kišom, pogotovo na Jadranu i u predjelima uz njega (Slika 1). U Pločama je, prisjetimo se, pala i rekordna dnevna količina oborine od 189.8 mm u kratkom periodu od svega 2 sata te prouzročila bujične poplave.

Foto: DHMZ

Prva polovica ovog tjedna bit će u znaku stabilnog vremena, prevladavajuće sunčanog, većinom suhog i iznadprosječno toplog za sredinu rujna. Osobito će u srijedu i četvrtak biti vrlo toplo, ponegdje i vruće uz izraženu južinu, pad tlaka te umjeren do jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugo. Udari vjetra mogu ponegdje biti i olujni, pogotovo u gorju.

Stiže jaka promjena

No u izraženoj jugozapadnoj i zapadnoj visinskoj struji na prednjoj strani prostrane doline (Slika 3) u četvrtak i petak će pritjecati vrlo nestabilan zrak bogat vlagom, a u mogućem scenariju stvaranja ciklone južno od Alpa kišovito bi bilo još i u subotu.

U takvoj situaciji, a prema trenutno dostupnim prognozama, ponovno treba biti spreman na ponegdje obilnu oborinu, osobito duž obale i krajevima uz Jadran (Slika 4) pri čemu će promjena vremena najprije zahvatiti zapad Hrvatske. Vrlo je vjerojatno da će lokalno pasti i više od 100 mm kiše, moguće i u kratkom periodu u obliku intenzivnih pljuskova s grmljavinom ili olujnih nevremena što može uzrokovati bujične i urbane poplave.

S prolaskom spomenutih sinoptičkih sustava i pritjecanjem osjetno hladnijeg zraka tijekom vikenda će vjerojatno biti i jake, moguće i olujne bure, pogotovo na sjevernom Jadranu”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI