Stipe, Stipe… Svjedok progovorio o sastanku u Novskoj, a mi vas podsjećamo i na ‘slavni’ govor Mesića u Australiji

Stiv Ciniik

Stipe Mesić je takav - nikakav... Ali sve su to "promašeni taktički ustupci" kako on sam kaže

Snimka koja je osvanula u emisiji Bujica koja razotkriva za neke jako neugodnu “epizodu” sadašnjeg počasnog predsjednika Saveza antifašista Stjepana Mesića u kojoj brani Jasenovac i pozitivno govori o ministru unutarnjih poslova NDH Andriji Artukoviću, ako je itko sumnjao, autentična je. Potvrdio je to Nediljko Matić, jedan od utemeljitelja HDZ-a i bivši saborski zastupnik, ali i sudionik spornog sastanka koji sjedi Mesiću s lijeva, Jutarnjem listu. Snimka je nastala u veljači 1992. godine u stožeru obrane Novske, 12 kilometara od Jasenovca.

>>>(VIDEO) ISTINA IZAŠLA NA VIDJELO: Pogledajte kako Mesić brani Artukovića i Jasenovac!

Vjeruje se kako je Stipe Mesić znao da ga se snimka, dok Matić tvrdi da on nije znao te da vjeruje da ni Mesić nije bio svjestan toga.

“Ja nisam znao da se snima, a vjerujem ni Mesić. Delegacija je otišla u posjet stožeru u Novskoj nakon priznanja Hrvatske i potpisivanja Sarajevskog primirja; Mesić kao predsjednik Izvršnog odbora Središnjice HDZ-a, a ja kao tajnik. Atmosfera je bila euforična, dočekali su nas s hranom i pićem. Mesić je i inače takav – čavrlja i trudi se napraviti ležernu atmosferu”, opisao je Matić okolnosti snimke.

Javnosti je Mesić u priopćenju pojasnio kako se “događaj zbio pod velikim pritiskom ratnih zbivanja i stavova HDZ-a koje je provodio ma koliko se s jednim dijelom nije slagao.



>>>MESIĆ REAGIRAO NA IZJAVU IZ 1992. GODINE, OPTUŽIO HDZ: Ovo pravdanje morate pročitati!

“U takvom ambijentu sam izrekao nekoliko neprovjerenih tvrdnji za koje se utvrdilo da ne odgovaraju istini.”

Kaže kako je Hrvatska bila zahvaćena ljudima koji su propagirali ustašku ideologiju i generirali reviziju povijesti.

“S druge strane imamo agresiju na našu zemlju i plasiranje lažnih informacija i od strane njihove propagande. Agresori su tvrdili da je u Jasenovcu ubijeno više od 700.000 ljudi. U Saboru je formirana komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava koja je tvrdila da je u logoru ubijeno 240 Židova. Tvrdilo se i da je logor radio i poslije rata. Naknadno je utvrđeno da to nije istina”, zaključuje Mesić te dodaje kako je zbog svega napustio HDZ 1994. Ispričao se svima koje je uvrijedio.

Kojem Mesiću vjerovati?

>>>ANTIFAŠISTI NE MOGU VJEROVATI ŠTO SU ČULI: Evo kako su reagirali na izjave počasnog predsjednika Mesića

Ovo nije prvi put da se Mesića čuje kako govori ono što publika voli slušati, bez obzira u što vjerovao (ako u što i vjeruje).

Prije deset godina objavljena je snimka govora u Australiji, iz ranih 90-ih, kada se umiljavao emigraciji ne bi li skupio novac za obranu Hrvatske. Video s tog puta otkrio je kako je Mesić govorio da je Hrvatska u Drugom svjetskom ratu dvaput pobijedila, prvi put na dan osnutka NDH 10. travnja 1941.: “Mi nemamo razloga nikome se ispričavati. Traže od Hrvata da kleknu pred Jasenovac. Mi nemamo pred kim šta klečati. Mi smo pobijedili 10. travnja, kada su sile osovine priznale hrvatsku državu. Pobijedili smo jer smo se našli poslije rata opet s pobjednicima za pobjedničkim stolom.”

Kasnije se opravdavao da je “podlegao atmosferi”. Za sve to, godinama kasnije optužio je Franju Tuđmana i danas opet nakon objavljivanja nove snimke – HDZ.

Početkom prošle godine ponovno se morao osvrnuti na tu svoju “sramotnu prošlost” pa je rekao: “Označio sam te svoje postupke kao pogrešne i promašene taktičke ustupke, priznajući da sam dopustio da budem upregnut u kola u najmanju ruku jednostrane interpretacije povijesnih zbivanja te da sam govorio ‘u funkciji ratne propagande i s pozicije stranačkog čelnika HDZ-a”.

Podsjetimo se kako je govorio prošle godine u Jasenovcu:

“Ako netko govori kao ustaša, ako zastupa i promovira ideje što su ih zastupali ustaše, ako ističe njihove znakove i simbole, ako pjeva njihove pjesme, onda je on ustaša. Ovdje smo da još jednom kažemo istinu u lice svima onima koji nas zasipaju lažima o Pavelićevoj državi”,  rekao je tada Mesić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI