STIŽE IZMJENA MIROVINSKOG ZAKONA: Korisnici obiteljskih mirovina od jeseni će se moći zaposliti

Photo: Kristina Stedul Fabac/Pixsell

Zapošljavanje starijih osoba pridonosi smanjenju siromaštva i povećanju socijalne isključenosti, ističu iz Ministarstva rada uoči procesa savjetovanja o izmjeni Zakona o mirovinskom osiguranju.

Od rujna će se i korisnici obiteljskih mirovina moći zaposliti na četiri sata i to bez gubitka prava na mirovinu, baš kao i ostali umirovljenici kojima je posljednjih godina omogućeno da rade.

Novu će zakonsku “privilegiju” od jeseni moći koristiti 216.000 osoba, a prema procjenama predlagača zakonskih promjena na dan 19. lipnja imali smo 17.690 umirovljenika koji su radili i primali mirovinu.

Večernji list piše kako su najviše zaposlenih umirovljenika stručnjaci i znanstvenici (2800), potom čelnici zakonodavnih i državnih tijela i direktori koji rade u svojim tvrtkama ili su stranački angažirani (2300), inženjeri (2300) i uredski službenici (1600).

“U nepovoljnim demografskim uvjetima, suočeni su sa starenjem stanovništva i povećanjem životne dobi, vrlo je važno u sklopu zakonodavnog okvira omogućiti sve veću uključenost osoba starije životne dobi, pa tako i umirovljenika, na tržište rada. Time se umirovljenicima omogućuje ostvarivanje dodatnog prihoda, a ujedno i osigurava radna snaga i prijenos stečenih znanja na mlađe radnike”, navodi se u obrazloženju Ministarstva.



Inače, prosječna se obiteljska mirovina kreće oko 2100 kuna, a najviše je primaju udovice i udovci. No, svi moraju znati kako će zaposlenjem izgubiti pravo na najnižu mirovinu pa se vrlo lako može dogoditi da na kraju dodatna zarada ne pokriva gubitak tog dodatka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI