STIŽE NOVI ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Povećanje pričuve, kazne suvlasnicima, ali i upraviteljima

FOTO: goran mehkek/CROPIX

Golemo zanimanje javnosti izazvala je kratka informacija u medijima da se za treće tromjesečje 2023. sprema donošenje Zakona o upravljanju i održavanju zgrada u planu zakonodavnih aktivnosti Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Bit će to prvi zakon o upravljanju i održavanju zgrada koji će se izravno ticati više od 1,5 milijuna ljudi. Upravo oni, prema podacima iz 2011. godine žive u višestambenim zgradama, a broj stanova na koje se zakon odnosi iznosi oko 850 tisuća, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, do sada su se za ovu problematiku primjenjivali Zakon o vlasništvu i Uredba o održavanju zgrada.

U udruzi “Upravitelj” koja obuhvaća oko 88 posto svih upravitelja i objekata kolektivnog stanovanja podržavaju donošenje novog zakona.

Prema tom prijedlogu predviđene su i kazne. U nacrtu Zakona za prekršaje upravitelja propisuju se kazne u iznosu od pet do 20 tisuća kuna. U cijeloj listi mogućih prekršaja, u prvi plan izbio je onaj kad upravitelj ne osigura hitni popravak najkasnije u roku od tri sata od prijave njegove potrebe.



No, i suvlasnike neće mimoići kazne.

U prošlogodišnjem nacrtu Zakona piše da će se novčanom kaznom u iznosu od tri do 15 tisuća kuna kazniti za prekršaj suvlasnik ako ne dopusti ulaz u svoj posebni dio zgrade upravitelju, odnosno osobi koju upravitelj odredi ako je to potrebno radi održavanja zajedničkih dijelova zgrade ili otklanjanja kvara koji uzrokuje ili bi mogao uzrokovati štetu zajedničkom dijelu zgrade ili posebnom dijelu zgrade drugog suvlasnika.

Na poseban bankovni račun pričuve zgrade uplaćivale bi se naplaćene kazne.

Iz Udruge “Upravitelj” predlažu, među ostalim, tisuću kuna kazne ako suvlasnik, bez suglasnosti ostalih, na zajedničke dijelove zgrade postavlja uređaje i opremu (primjerice hladnjak, ormar, vanjska jedinica klimatizacijskog uređaja) koji služe isključivo posebnom dijelu zgrade.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada (PUP) pred Vladu bi mogao doći u razdoblju od lipnja do rujna 2023. godine, pa se očekuje da će biti izglasan početkom 2024. godine.

U nacrtu Zakona predlaže se iznos minimalne visine zajedničke pričuve od 0,54 posto etalonske cijene građenja za primjenu u Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji godišnje. Budući da je etalonska cijena građenja u 2020. godini bila 6800 kuna po kvadratu, danas bi minimalni mjesečni iznos pričuve po kvadratu iznosio 3,06 kuna.

Ako uzmemo za primjer stan površine 70 kvadrata, pričuva bi mjesečno iznosila 214,20 kuna (70 kvadrata x 3,06 kuna).

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI