STIŽE PRESUDA ZA SRPSKE ZLOČINE O KOJIMA SE NE GOVORI! ‘Ova dvojica su bili generatori svega!’ Mogli bi ih osloboditi!

Foto: MKSJ/Suđenje

U srijedu nas čeka još jedna važna presuda iz Haaga. Riječ je o presudi Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću koji su bivši pripadnici Službe državne sigurnosti Srbije.

Stavlja im se na teret da su u ratovima u bivšoj Jugoslaviji sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje ne srpskog stanovništva s velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Prema optužnici, to su činili masovnim progonima, ubojstvima i nehumanim djelima koje je taj dvojac osnivao, organizirali njihovo uvježbavanje te logistički i oružano opskrbljivali takve akcije.


“Njih dvojica su bili generatori svega”
Franka Simatovića Frenkije povezuje se sa jedincima za specijalne operacije: Frenkijevci odnosno kasnije Knindže, Tigrovi, Vukovi, Arkanovci, Beli orlovi tj. Šešeljevci, Škorpioni i druge.

Jovicu Stanišića povezuju sa srpskim paravojnim formacijama kao što su Crvene beretke, Arkanovi tigrovi, Škorpioni.Kada su u listopadu 2020. godine saslušani svi svjedoci, bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt je rekla je za naš portal kako je ovaj dvojac bio generator svega te da se ovoj presudi pridodaje premalo važnosti.

“Taj je postupak jedno od najvažnijih suđenja u Haagu, odnosno nasljedniku tog tijela – MICT-u. Kada se pogleda način ratne spirale, oni su bili generatori svega. Jako mi je žao što ta presuda prolazi ispod radara”, rekla je Škare-Ožbolt i dodala kako taj postupak nije rasvijetlio sve što je trebao i ulogu Stanišića i Simatovića koju su zapravo imali.

Ovom procesu se pridaje malo pozornosti
Bivša ministrica i vrsna poznavateljica suđenja u Haškom tribunalu smatra kako su dvojica osumnjičenih za teške ratne zločine bili najvažniji ljudi i operativci odmah ispod Slobodana Miloševića i Ratka Mladića.

 

“Franko Simatović bio je osnivač jedinice za specijalne operacije (JSO), zapovjednik specijalnih snaga UDBA-e Srbije, bio je veza sa svima. Oni su operirali na cijelom prostoru Hrvatske i BiH”, podsjetila je Škare Ožbolt i poručila kako je manjak pažnje ovoj presudi zabrinjavajući.

Posebno plaši to što su Simatović i Stanišić u prvoj presudi iz 2013. godine potpuno oslobođeni krivnje.

Obrazloženje oslobađajuće presude

U obrazloženju presude je rečeno da su zloglasne jedinice poput “Škorpiona”, “Arkanovaca”, “Martićeve milicije” i “Crvenih beretki” činile zločine, ali da pomoć koju su im pružali Stanišić i Simatović nije bila “konkretno usmjerena” na zločine nego na “podršku njihovim ratnim naporima”.

“Konkretna usmjerenost”, kao kriterij, standard, princip ili doktrina, kako je sve nazivana ta formulacija, ne postoji, ne samo u pravilima i praksi Haaškog tribunala, nego ni u cjelokupnom međunarodnom pravu. To je navelo većinu članova Žalbenog vijeće da u prosincu 2015. prihvati žalbu tužilaca, poništi oslobađajuću presudu i naredi da se Stanišiću i Simatoviću ponovo sudi po svim točkama optužnice.

 

Posljednji srpski dužnosnici na sudu

Inače, ova presuda je od izrazite važnosti za Srbiju jer su njih dvojica posljednji državni dužnosnici Srbije koji su optuženi za ratne zločine pred međunarodnim sudom zbog čega bi se moglo govoriti i o teretu osude na Srbiju iako sud ne odlučuje o krivici države te se u presudama uvijek spominju pojedinci, a ne države.

Presudu će izreći nasljednik Haaškog tribunala “Međunarodni redzidualni mehanizam za kaznene sudove u čiju nadležnost spadaju nedovršeni sudski postupci u Haaškom tribunalu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI